Episode Transcript
[00:00:05] Speaker A: Aanstaande donderdag organiseert Christen voor Israël een grote manifestatie op de Dam in Amsterdam. Het thema, wij staan naast onze Joden. Het is een manifestatie om ons te verzetten tegen antisemitisme. En die inzet van Christen voor Israël wordt door niet iedereen gewaardeerd. Dat bleek vanochtend toen het Israëlcentrum werd beklad door anti-Israël activisten. Het nieuws over Israël brengt veel teweeg en daar hebben we het over in deze uitzending met Frank van Oort, directeur van Christen voor Israël. Frank, van harte welkom.
Ja, ze stonden voor onze deur. Een aantal organisaties met een groot spandoek met daarop een vers uit Psalm 85. Waar gaat dat vers over?
[00:00:44] Speaker B: Ja, dat vers is vers 12 uit Psalm 85. Psalm 85 gaat over Israël, over het land dat God trouw is aan zijn verbond. En dan is vers 12, trouw komt op uit de aarde, gerechtigheid ziet uit de hemel neer.
Aarde, dat is Haaretz, dus je kan ook zeggen uit het land, trouw komt op uit het land.
[00:01:05] Speaker A: Het land van Israël dan.
[00:01:06] Speaker B: Ja, en dan gaat het door. Ook geeft de Heer het goede en geeft ons land, Israël, zijn opbrengst. Dus het is wonderlijk dat ze die tekst hebben gekozen.
[00:01:16] Speaker A: Ja, om juist tegen Israël te demonstreren.
Nou ja, wat er allemaal is gebeurd vanochtend, daar gaan we het zo meteen over hebben. En straks ga jij deze psal nog in zijn geheel volgens mij voorlezen voor ons. Maar er is ook afgelopen weekend ontzettend veel gebeurd in het nieuws als het gaat over Israel.
[00:01:34] Speaker B: De wereld staat niet stil.
[00:01:35] Speaker A: De wereld staat niet stil. Er zijn arrestatiebevelen tegen onder andere premier Netanyahu en de oud-minister Galant en ook een Hamas-leider. Die zijn ingediend door het internationaal strafhof. Wat betekent dat?
[00:01:50] Speaker B: Kijk, die Hamas-leider die leeft niet meer, dat heeft Israël bevestigd en dat is een papieren aanklacht. Dus het gaat om de minister van Defensie, de voormalig minister van Defensie en de premier van Israël.
die aangeklaagd worden voor genocide en uithongering van de bevolking. Iets wat door heel veel organisaties betwist wordt en wat niet te bewijzen is. Wat ook pas te bewijzen is als de oorlog voorbij zou zijn. En dan op dit moment wordt de premier van Israël, een land in oorlog, hiervoor aangeklaagd. Waardoor dat zijn werk ook nog weer bemoeilijk wordt.
[00:02:33] Speaker A: Ja, want je hebt ook een column hierover geschreven over dit specifieke onderwerp. Wat was jouw boodschap daarin?
[00:02:38] Speaker B: Wat is belangrijk om in gedachten te houden? Ja, dank je. Mijn boodschap daarin is dat het een aanklacht is tegen Israël. Israël, de Joden die steeds de geschiedenis door in West-Europa, maar eigenlijk wereldwijd de paria onder de volken zijn geweest, zoals nu het land Israël, de paria onder de volken.
[00:02:59] Speaker A: Bij het strafhoofd, ja.
[00:03:00] Speaker B: En nou pakt het strafhof het dus op om Israël te vervolgen.
[00:03:06] Speaker A: Het strafhof, je zegt van ze pakken het op om Israël te vervolgen, maar is dat dan per se fout? Is het een hypocrite actie?
[00:03:14] Speaker B: Het hypocrite zit hem in het volgende, dat Israël geen lid van het strafhof is. Een derde van de landen van de wereld heeft het strafhof niet erkend, waaronder Israël, maar ook Amerika, Turkije. Veel landen die het niet erkend hebben.
Dus kan je dan aangeklaagd worden en ten tweede doen ze dat namens Palestina wat een niet herkende staat is.
Dat is allebei al vreemd en dan gebeurt het waarbij een liberale democratie wordt aangevallen.
Wat al, kijk, dat die landen het niet erkend hebben, het straf op, is omdat ze hier nou al bang voor waren. Dat er voorbarig politieke besluiten zouden worden genomen. En dit is direct zichtbaar dat dat hier gebeurt.
[00:03:58] Speaker A: Ja, afgelopen weekend is ook nog een ander schokkend bericht naar buiten gekomen. Dat is namelijk dat een rabijn, Zvi Kogan, ontvoerd zou zijn. En gisteren werd bekend dat hij gevonden is, vermoord.
In de Verenigde Arabische Emiraten, zo'n 150 kilometer van de stad Abu Dhabi waar hij woonde. Hij was dus vermist sinds donderdag. Nu blijkt hij vermoord te zijn. Wat zegt dit?
[00:04:23] Speaker B: Ja, ook weer angst, de angst voor onder de... Echt proberen het stimuleren van angst onder joden, wereldwijd. Gabat is de beweging die wereldwijd rabbijnen heeft.
[00:04:36] Speaker A: Gabat is de beweging waar die rabbijnen toe behoorden.
[00:04:40] Speaker B: En ook in ons werk in Oekraïne werken we vaak samen met gabbadrabijnen, die daar zijn om goed werk te doen, om te zorgen voor de Joodse gemeenschappen daar en ze terug te brengen naar hun geloof.
[00:04:54] Speaker A: Ja, dus dan komt het conflict met Israël en Jodenhaat wel heel dicht bij elkaar.
[00:04:58] Speaker B: Dat wordt direct op elkaar gelegd. En ja, we zeggen het al steeds hè, antizionisme is antisemitisme. En in alle gevallen, de puzzelstukjes komen steeds duidelijker op.
[00:05:10] Speaker A: Afgelopen weekend was het ook heel onrustig in Noord-Israël. Er zijn vanuit Libanon gisteren minstens 250 raketten, maar waarschijnlijk zelfs 340 raketten afgevuurd op Israël. Er zijn ook een heel aantal Israëlse gewonden bijgevallen.
De meeste raketten worden wel onderschept door het Israëlische beveiligingssysteem.
[00:05:29] Speaker B: Het ging wel over de grootste delen van Israël, ook helemaal in het midden van Israël, rond Petach Tikva en Tel Aviv waren er raketten. Dus het betekent dat de mensen op dat moment in de schuilkelder zitten. Het normale leven gaat niet meer door.
[00:05:42] Speaker A: Nee, dat wordt weer lam gelegd.
[00:05:44] Speaker B: Het levert zoveel trauma's en zoveel beschadiging van de bevolking op.
En het was een heel klein berichtje in de Nederlandse pers.
[00:05:57] Speaker A: Nu lijkt het erop dat er mogelijk wel een overeenkomst gaat komen tussen Israël en Libanon. Dus over de oorlog die zich daar aan de noordgrens van Israël afspeelt. Israël zegt dat het grotendeels akkoord gaat met een voorstel, ik geloof van de Verenigde Staten. Het is nog geen officieel akkoord en de details die moeten nog verder besproken worden. Maar wat verwacht jij? Is dit een hoopvolle ontwikkeling?
[00:06:21] Speaker B: Als Israël ermee akkoord gaat is het sowieso een hoopvolle ontwikkeling. Israël's doel was om de oude situatie terug te brengen, dat tot de rivier de Litani, dat is 30 kilometer van de grens van Israël, vrij te hebben van terroristen.
En daar gaat Israël voor en daar hebben ze heel veel hele goede acties op gevoerd. Dus ik denk dat het hoopvol is, want dat zou betekenen dat ook de bevolking die al meer dan een jaar is, sinds 8 oktober zijn ze daar.
[00:06:52] Speaker A: Vertrokken, die bevolking terug kan krijgen.
[00:06:56] Speaker B: En dan in de hoop dat hun huis zo nog staat.
[00:06:59] Speaker A: Goed, we zijn deze uitzending begonnen met die demonstratie die vanochtend bij het Israëlcentrum heeft plaatsgevonden. Kun je kort schetsen, wat gebeurde er? Hoe laat was het? Wie was er?
[00:07:09] Speaker B: Wat gebeurde er? Rond negen uur, kwart over negen kwam er een collega aan bij het werk die meteen het bericht gaf dat er actievoerders voor het pand waren. We hebben meteen de politie ingesigned, die kwam na twintig minuten. Toen was het gebouw al beklad.
We hebben goede camerabeelden van de mensen en dergelijke, dat is goed, maar we zijn het pand niet ingekomen. We hebben het geconstateerd, we zijn samengekomen ook om te bidden en om de weekopening te doen.
De meeste mensen hebben gewoon aan het werk kunnen gaan.
[00:07:45] Speaker A: Het ging dus om een elftal demonstranten van drie organisaties. Extinction Rebellion, Justice Now en Christelijk Collectief. Die de hele voorkant van het gebouw hebben beklast.
[00:07:56] Speaker B: Van links tot rechts. En plakkaten erop hebben geplakt.
[00:08:01] Speaker A: Ja, wat was hun doel daarmee? Wat wilden ze bereiken?
[00:08:03] Speaker B: Ja, ze beschuldigen ons van dat we wegkijken voor wat er gebeurt in Gaza en dat we het maar onverkort voor Israël opnemen.
Wat mij het meeste raakt is dat daar dus ook christenen bij zijn, het christelijke collectief die zich altijd tegen Israël uitspreekt.
Dat vind ik heel ernstig en dat raakt me nog het meeste. Dat ze niet in gesprek gaan, maar dat ze gewoon onze bezittingen komen bekladden.
[00:08:34] Speaker A: Was gesprek mogelijk met die mensen?
[00:08:37] Speaker B: Een van onze medewerkers heeft geprobeerd met hen in gesprek te gaan. Ze zeggen dat wij niet meer in gesprek willen. Ik zou niet weten wanneer. Je bent zelf in de tijd nog bij het Nederlands Dagblad met een van hen in gesprek geweest. Het is wel iets waar wij voor open staan.
[00:08:54] Speaker A: Het is ook niet de eerste keer dat het Israël Centrum wordt beklad. Wat zegt dit?
[00:08:59] Speaker B: Nou, dat de druk daarmee toeneemt. Aan de andere kant hebben we de goede maatregelen genomen. We voelen ons volledig veilig. Maar je ziet dat de druk op ons centrum toeneemt.
Het haalt het niet bij de druk waar de Joodse gemeenschap onder gebukt gaat. Als je ziet hoe de scholen beveiligd zijn.
[00:09:22] Speaker A: De Joodse scholen, ja.
[00:09:23] Speaker B: Maar je ziet dat het wel doorwerkt ook nou breder en dat is zorgwekkend. We hebben gelukkig goede medewerking gehad van de politie, hoewel er een grote onderbezetting was. Dus ze konden niet direct actie ondernemen.
[00:09:38] Speaker A: Het duurde ook ruim drie uur voordat alle actievoerders weg waren.
[00:09:42] Speaker B: Dat betekende ook dat onze bezoekers niet door de hoofdingang naar binnen moesten.
[00:09:45] Speaker A: Wat betekent dit eigenlijk voor Christen en voor Israël? Belemmert het ook al in het werk wat wij doen?
[00:09:49] Speaker B: We voelen ons alleen maar gezegend. Je wil niet weten hoeveel reacties we zowel qua telefoon, qua mail en prachtige bloemen gekregen van mensen die zeggen wij staan op voor Israël. De consulenten van het Israël Productencentrum hebben deze week open huis. Die zullen extra goed verkopen en dat is ook gegund want als ambassadeurs voor Israël steken ze altijd hun nek uit.
Dus het werkt voor de demonstranten aan verrecht. Het stimuleert ons om juist door te gaan.
[00:10:26] Speaker A: Maar je zegt, je houdt ons niet om het werk te doen wat we doen.
Tegelijkertijd gebeurt het wel en het heeft natuurlijk ook impact op de medewerkers en de vrijwilligers. Maar zelfs als christenen zijn we verdeeld over dit thema. Je noemde het net ook al. Wat zou je willen zeggen tegen al die christenen die moeite hebben met Christen voor Israël?
[00:10:46] Speaker B: Het gaat nooit om Christen of voor Israël, maar het gaat wel om wat God zegt over Israël en het plan wat Hij met het heeft. Laat je eerst leiden door de Bijbel. Ik wil straks Psalm 85 lezen, de psalm die deze mensen ook aanhaalden.
[00:11:00] Speaker A: Maar dan in zijn geheel?
[00:11:01] Speaker B: Maar dan in zijn geheel en in het verband waarin het staat. En dan zie je dat de hele schrift van begin tot het einde altijd in verband staat met Israël, met Gods verbond en Gods trouw aan zijn verbond. Ik wil hem echt oproepen om Je ogen te openen en te zien wat er in de schrift staat.
[00:11:23] Speaker A: Komende donderdag organiseert Christen voor Israël in samenwerking met heel veel kerken en andere organisaties een grote manifestatie op de Dam. Ook met christelijke organisaties, met joodse organisaties. Waarom organiseren wij deze demonstratie? Of manifestatie, excuus.
[00:11:39] Speaker B: Omdat de joodse gemeenschap in Nederland, net zoals Israël, zich alleen voelen staan en zich alleen gelaten voelen.
Omdat na de vreselijke gebeurtenissen die donderdagnacht na de voetbalwedstrijd plaatsvonden, al heel gauw in de schoenen van de joden zijn geschroven en van Israël. En wij willen laten daar staan om te zeggen, maar wij staan naast jullie. Wij laten jullie niet gaan. Jullie zijn onze joden, de Nederlandse joden.
[00:12:11] Speaker A: Het thema is wij staan naast onze Joden.
[00:12:12] Speaker B: Wij staan naast onze Joden, want die mogen hier vrij in Nederland wonen en daar willen wij voor opstaan en daar hebben we ook heel veel voor over.
[00:12:21] Speaker A: Waarom is dat in een tijd zoals deze juist nu zo belangrijk?
[00:12:25] Speaker B: Omdat joden in Nederland, de joden die ik spreek, ze zijn niet bang, maar ze zijn wel geschokt hoe snel die haat. En dat is eigenlijk, is die omslag gekomen op 7 oktober 2023 toen Hamas, Israël binnenviel en die vreselijke pogroms verrichtte. Sindsdien is Israël alleen komen te staan. Waar je zou verwachten, nu gaat iedereen opstaan voor Israël, heeft iedereen zich tegen Israël en tegen de Joden gekeerd.
En wij willen dit moment aangrijpen om op te staan met veel mensen. En ik hoop ook echt dat onze achterban z'n best een beetje voortzet en z'n best doet om te komen. Massaal content. Ik denk dat ieder persoon die daar is, is belangrijk. En ik weet het. Je kan denken van ja, wat zet dat aan als ik er nou ben? Ja, dat maakt uit. Dat maakt uit. En je wordt gezien en je wilt niet weten hoe groot de bemoediging is juist voor de Joden in Nederland.
[00:13:27] Speaker A: Ja, nu is er afgelopen weken natuurlijk heel veel gebeurd in Amsterdam en vanochtend in het Kleine ook een beetje hier bij het Israël Centrum in Nijkerk. Kunnen we dit wel veilig organiseren?
[00:13:38] Speaker B: Zeker, dan kunnen we dat heel veilig. We hebben ook een achterban die nooit fysiek heeft opgetreden. We weten ook dat dat nu weer gaat gebeuren.
[00:13:46] Speaker A: In de zin van dat wij niet degene zijn die verkeerde dingen doet.
[00:13:49] Speaker B: Nee, en we hebben het goed georganiseerd, ook met de beveiliging. En we hebben goed overleg met de politie. En ja, in Nederland ben je gelukkig vrij om dit te organiseren. Dus dat doen we ook.
[00:14:00] Speaker A: Maar is dit wel veilig genoeg dan?
[00:14:02] Speaker B: Het is zeker, zover ik het kan beoordelen, veilig genoeg. Anders zouden we het niet doen. En ja, we weten ook dat we dit moeten doen. We moeten nu op de Dam staan. Het hart van Nederland, van Amsterdam, de hoofdstad van Amsterdam. Daar, die plek waar het oorlogsmonument is. De herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De meerderheid Joden. Daar moeten we staan om nu op te staan voor Israël. Ik vind het echt belangrijk dat we dat met z'n allen doen. En dat we ons niet door angst of zorg daarover laten weerhouden.
[00:14:36] Speaker A: Het is dus donderdagavond, 28 november, komende donderdag om 7 uur beginnen we. Het duurt van 7 tot half 9 op de Dam in Amsterdam. Mensen kunnen meer informatie vinden op cvi.nl slash manifestatie.
En ik kan me voorstellen dat mensen denken van ja maar tegen antisemitisme dat zijn we allemaal. Vanochtend zien we dat hier die bekladding dat dat ook wel is dat antizionisme vaak heel erg lijkt op antisemitisme. Is dat ook de boodschap die we op die avond gaan horen?
[00:15:06] Speaker B: Ik denk zeker dat dat de boodschap, ja dat is zeker de boodschap.
Dit moment kiezen we uit en dit moment is anti-zionisme, anti-semitisme. En daar staan we tegenop en daarvoor staan we achter de Joodse gemeenschap. Er zijn in Nederland Hoeveel joden precies is niet bekend, want het wordt gelukkig niet bijgehouden, maar de joden, de meerderheid van de joden houdt ook van Israël en kunnen daar niet meer op aangesproken worden.
[00:15:35] Speaker A: Dus die twee kun je niet loshalen van elkaar?
[00:15:36] Speaker B: Je kan ze niet loshalen van elkaar. Het land en het volk en de staat, ze horen bij elkaar en daarvoor staan we op.
[00:15:43] Speaker A: Jij hebt ons beloofd dat jij Psalm 85 met ons gaat lezen.
[00:15:46] Speaker B: Ik ga Psalm 85 lezen en ik wou er nog bij zeggen dat je er dan op richt dat het gaat als er land staat, dan gaat het dus over Israël. Als er gaat over de gevangenschap die wordt weggenomen, dan gaat het over het stop van de ballingschap en de terugkeer naar het land. Psalm 85. U bent uw land goedgezind geweest, heren. U bracht een omkeer in de gevangenschap van Jacob. De ongerechtigheid van uw volk hebt u weggenomen. U hebt al hun zonden bedekt. U hebt al uw verborgenheid weggenomen. U hebt zich van uw brandende toorn afgewend. Breng ons terug, O God van ons heil. Doe uw toorn over ons teniet.
Zult U voor eeuwig toernig op ons zijn, uw toorn laten duren van generatie op generatie? Zou U ons niet weer levend maken, zodat uw volk zich in U verblijt? Toon ons uw goedertierenheid, Heer, geef ons uw heil. Ik zal horen wat God de Heere spreken zal, want Hij zal tot zijn volk en tot zijn gunstelingen van vrede spreken. Maar laten zij niet tot waasheid terugkeren.
Ja, zijn heil is nabij hen die hem vrezen, zodat er eer in ons land woont. Goedertierenheid en trouw ontmoeten elkaar. Gerechtigheid en vrede kussen elkaar. Trouw komt op uit de aarde, gerechtigheid ziet uit de hemel neer.
Ook geeft de Heer het goede en geeft ons land zijn opbrengst. Gerechtigheid gaat voor zijn aangezicht uit. Hij zet haar langs de weg waar zijn voetstappen staan.
Zo mooi dat die terugkeer naar het land, dat dat gepaard gaat met het heil wat God brengt. Ik denk dat we ons daar ook als christen aan vasthouden, dat God heeft hen teruggebracht naar het land niet om ze weer te verstrooien of om hen daar te vernietigen, maar om daar zijn heerlijkheid over hen te openbaren en die trouw die uit het land opkomt en de gerechtigheid die uit de hemel neerziet.
[00:18:05] Speaker A: Zullen we daarvoor bidden?
[00:18:09] Speaker B: Barmhartige Vader in de hemel, we danken u dat we zo met u mogen, tot u mogen komen. Wetend dat u trouw bent. Trouw aan uw volk, omdat u trouw bent aan uw belofte. Dat u nooit laat varen het werk van uw handen. Heren, maar dat u omziet. Heer, u brengt uw volk Israël terug in het land en we danken u daarvoor.
En we danken u, heren, dat u hen daar ook bevestigt. We danken u dat we zien dat zo velen u ook zoeken daar en u ook vinden. We danken u voor de weg die u met uw volk gaat. Heren, we komen bij u in de zorg van wat er in ons land, wat er in de wereld gebeurt waarin het antisemitisme, de haat tegen uw volk weer zo massaal opkomt.
Heren we bidden u of u toch de smaad van uw volk wilt wegnemen of u wilt geven heren dat er een omkeer mag komen in hun lot zoals u beloofd hebt. We bidden u heren dat u de belofte die u uitspreekt ook in deze psalm ten uitvoer wilt brengen. Heren dat goedertierheid en trouw elkaar zullen ontmoeten.
Heren, dat u uw zegen zult bevestigen. En we bidden zo, heer, nu in de situatie waarin we zijn, of u ook wilt zijn, bij de joden in Nederland. Heren, wilt u hen zegenen? Wilt u geven dat ze in vrijheid hier mogen leven? En dat alle intimidatie en angst die hen wordt aangepraat van hen mag geleiden. Wilt u hen beschermen en zegenen?
En wilt u maken, heren, dat wij ook als christenen voor Israël rondom uw volk mogen staan? En wilt u dat ook bevestigen als we donderdag naar Amsterdam gaan om ons daarover uit te spreken?
We bidden daarin ook voor uw bescherming, voor uw zegen over de bijeenkomst. Heren, wilt u alle woorden die daar gesproken worden, alle muziek die daar klinkt, heren, wilt u het gebruiken om uw zegen te brengen voor uw volk?
En we bidden heer dat bovenal die tijd mag komen dat de vrede van Jeruzalem volkomen zichtbaar wordt. Dat uw heil zichtbaar wordt en dat we gebruikt mogen worden tot die tijd om uw volk te zegenen. In Jezus naam. Amen.
[00:20:50] Speaker A: Frank van der Hoort, dank voor je komst naar de studio. En u thuis ook, bedankt voor het kijken naar deze uitzending van Christen voor Israël. En ondanks alles wat er gebeurt, we blijven gemotiveerd en misschien wel extra gemotiveerd om gewoon door te gaan met ons werk. En om in woorden en ook in daden te laten zien dat we Israël ondersteunen, zowel Arabische projecten als Joodse projecten in Israël, goede doelen daar steunen voor alle inwoners van het land. En we laten het ook zien hier in ons eigen land, door de Joodse gemeenschap te ondersteunen. Wij hopen dat u daar ook massaal aan meedoet. Op onze website cvi.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.nl.
Meer informatie dus op onze website cvi.nl slash manifestatie donderdag 28 november om van 7 uur tot half negen s'avonds en we hopen dat u daar massaal bij aanwezig zult zijn. Dag Maas, dank voor het kijken en graag tot de volgende keer.