Episode Transcript
[00:00:06] Speaker A: Vandaag is het staakt het vuren ingegaan in Libanon. Maar hoe houdbaar is dat staakt het vuren? Het lijkt erop alsof Hamas door het staakt het vuren in Libanon ook weer open zou staan voor het sluiten van een mogelijke deal met Israël. En dan komt een belangrijk onderwerp weer op de onderhandelingstafel.
De vraag, komen de ruim 100 Israelische gegeiselden na ruim 14 maanden toch vrij? Wat zegt de Joods traditie over geiselingen en mag je eigenlijk wel onderhandelen over mensenlevens? We bespreken dat en veel meer met Rabijn Evers. Rabijn Evers, van harte welkom.
[00:00:40] Speaker B: Goedemiddag.
[00:00:42] Speaker A: Ja, voordat we al die onderwerpen gaan bespreken, want het zijn best ingewikkelde, beladen onderwerpen, gaan we ook naar het nieuws toe. We hebben het al genoemd, staakt het vuren in Noord tussen Israël en Libanon. Wat dacht u toen u gisteravond hoorde dat het staakt het vuren er ging komen en vandaag dus ook echt is?
[00:01:00] Speaker B: Vier uur heen gegaan. Ik was heel blij. Allereerst ben ik heel blij dat het bloedvergieten stopt, want het heeft uiteindelijk heel weinig zin. We spreken natuurlijk vanuit onze kant. Ik zie daar families die opeens geen kinderen meer hebben of families die voor de helft weggeschoten zijn, die geen vaders meer hebben. Vreselijk. Je ziet die weeskinderen, die vijf, acht.
[00:01:22] Speaker A: Ja, het lijden is enorm.
[00:01:23] Speaker B: Het lijden is enorm, die vrouwen die dat allemaal moeten meemaken, dat is echt heel erg. Ik hoop dat het een beetje stopt. En dat ziet er nou uit.
[00:01:35] Speaker A: Denkt u dat het gaat standhouden, dit stuikelshuren?
[00:01:38] Speaker B: Als ik eerlijk moet zijn, vrees ik dat het misschien wel in de komende maanden standhoudt, maar uiteindelijk is de israelische aanwezigheid in Israël is een doorlopend conflict eigenlijk.
[00:01:52] Speaker A: Hoe bedoelt u dat?
[00:01:53] Speaker B: Nou, het is een doorlopend oorlog. Een doorlopend halve oorlog. Dus vanaf 7 oktober 2023 tot 7 oktober 2024 zijn er 21.300 raketten afgeschoten op Israël vanuit eigenlijk zeven fronten.
En ja, niemand staat daartoe. Geen Nederlandse, geen Duitse, geen Franse regering zou toestaan dat dat gebeurt.
[00:02:20] Speaker A: Dus Israël ook niet.
[00:02:21] Speaker B: Nee, dus Israël ook niet. En ja, dat komt ergens vandaan. Er zit een hoop agressie rond het kleine Israël. En ik hoop dat het stopt, maar de geschiedenis leert dat het steeds meer opleidt.
[00:02:34] Speaker A: Wat verwacht u eigenlijk? Nu is er dus een staakt het vuur in het noorden. Is dit ook het einde van Hezbolle?
[00:02:40] Speaker B: Ik denk het niet, want Isbollah is veel breder vertakt en heeft veel meer plaats waar ze opereren natuurlijk en weer kunnen hergroeperen en weer kunnen opbouwen. Maar ik hoop dat het land Libanon zo verstandig is om dat zoveel mogelijk in te perken. Met name die agressie zonder enige reden, want er is helemaal geen landoorlog gaande. Er is geen enkele reden om die oorlog te vieren, behalve gewoon een heel expliciete haat tegen Israël of tegen Joden.
[00:03:09] Speaker A: Hamas die heeft aangegeven vanochtend dat ze ook weer zouden openstaan voor een mogelijke deal. Misschien wel geïnspireerd door het staakt het vuren tussen Israël en Libanon. Wat zou dat nou betekenen voor de gijzelaars?
[00:03:23] Speaker B: Ik denk dat het heel veel betekent, want die gijzelingskwestie is bijna niet oplosbaar. Dan kun je nog vragen, ja, hoeveel moeite heeft de regering gedaan om die mensen vrij te krijgen? Ik denk dat het best een hoge prioriteit was, maar dat de gijzelhuizen zo verstopt zijn dat ze niet te vinden zijn. Gewoon met de beste informatie kun je ze nog niet eens weten waar ze zitten. Dat is een heel, heel heikel probleem wat heel moeilijk is om te vatten.
[00:03:52] Speaker A: Ja, daar gaan we het ook in deze uitzending verder over hebben. Een laatste nieuwsbericht, wat we ook al in een eerdere uitzending hebben besproken, is die moord op de Israelische rabijn. Rabijn Zvi Kogan, die is vermoord in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij werkte daar eigenlijk om de Joodse gemeenschap te ondersteunen. Dat is wat een rabijn doet. Hij haalt een Joodse gemeenschap van om en bij de 4000 mensen naar. Wat doet dat u als rabijn, als u zo'n bericht hoort?
[00:04:19] Speaker B: Heel veel, want als rabbijn ben je gewoon heel duidelijk herkenbaar als jood. En je bent eigenlijk een soort schietsgeef geworden.
[00:04:28] Speaker A: Voelt dat zo?
[00:04:28] Speaker B: Ja, zo voelt dat zeker. Je moet altijd zorgen dat je daar niet in die positie komt, want het is gewoon gevaarlijk. En ze munten het heel duidelijk op, ze richten het op heel duidelijk herkenbare joden. En dat zijn de rabbijnen meestal.
[00:04:42] Speaker A: Ja, en merkt u dat ook in uw omgeving, bij uw collega-rabbijnen, dat ze denken van oeh, dit kan bekendelijk ook gebeuren.
[00:04:48] Speaker B: Ja, dat merk ik zeker en gezien en afhankelijk van de omstandigheden is dat natuurlijk best een reëel gevaar.
[00:04:56] Speaker A: We gaan het hebben over de gegijzelden. In onze uitzendingen hebben we ze altijd ook in beeld, de foto's. Het gaat om mensen die al 14 maanden, ruim 14 maanden gevangen zitten in Gaza en waarvan we ook niet weten van wie leeft er nog, wie leeft er niet meer. Nu al 418 dagen. Hoe houden Israëli's hoop Dat ze hun mensen weer terug kunnen krijgen.
[00:05:19] Speaker B: Ja, er zitten daar baby's, er zitten daar kleine kinderen, ouder van dagen. Iedereen zit daar gevangen en het is... Ik vrees dat er toch veel meer mensen al om het leven zijn gekomen dan we denken. En het is ook in de geschiedenis van Israël is dat heel vaak voorgekomen dat er duizend...
Palestijnen werden uitgewisseld voor een Gilad Shalit bijvoorbeeld.
[00:05:45] Speaker A: Ja, dat betoelt weer inderdaad de Israëlse soldaat die vijf jaar in Gaza heeft gevangen gezeten en toen gereld is voor ruim duizend Palestijnse gevangenen.
[00:05:52] Speaker B: Ja, en of dat juist is, is een tweede vraag. Ik denk dat hij verstandig was om het wel te doen, want het is natuurlijk best een hele bedreiging voor de nationale veiligheid.
[00:06:00] Speaker A: Nou ja, we noemden ook al net dat Hamas nu mogelijk weer bereid zou zijn tot een deal. Het eerste wat veel kijkers ook zullen denken, nou dat hebben we vaker gehoord, dat er gesprekken zijn, dat er onderhandelingen zijn. En telkens is die inzet ook die honderd gegijzelde, 101 gegijzelde. Wat vindt u daarvan? Dat dat een deel is van de onderhandelingsstrategie?
[00:06:23] Speaker B: Ja, die gegijzelden moeten een deel zijn van de onderhandelingsstafel.
Het is een deel van de Zweedse bevolking en daar draait het om, daar gaat het duidelijk om. En in de Joodse traditie is dat al heel snel gesignaleerd in al de oude bronnen van 2000 jaar geleden die ook opgeschreven zijn. Het eerste principe is met name onderhandel je met terroristen en officieel bij vele landen is het wel onderhandelen niet met terroristen, maar in de praktijk gebeurt het natuurlijk toch altijd achter de schermen.
In de Joodse traditie, en dus ook Israël tegenwoordig, is het zelfs een gebod. Je moet spreken, want...
Ja, elke mogelijkheid om de terroristen te laten bezinnen en de gijzelaars vrij te krijgen, moet je benutten.
[00:07:12] Speaker A: Het is een verplichting, zegt u.
[00:07:14] Speaker B: Gewoon een heel harde, Joodse verplichting. Je mag zelfs geld wat je ingezameld hebt om een synagoge te bouwen, mag.
[00:07:21] Speaker A: Je volledig daar aan... Herbestemmen voor dat.
[00:07:23] Speaker B: Herbestemmen mag je om mensen vrij te kopen. En dat gebeurde al heel lang.
[00:07:27] Speaker A: Ja, maar mag je deals sluiten over mensenlevens?
[00:07:31] Speaker B: Je moet de deur sluipen over mensenlevens, want je moet mensen redden. Je bent verplicht om iedereen, als het maar met een klein beetje redelijke kans is, om mensen vrij te kopen en vrij te krijgen. En dat gebeurde heel veel. Niemand weet dat, maar ik weet dat in mijn jeugd werd er onderhandelen over Iraanse kinderen. En via Turkije werden vrijgekocht van Iran. En die dan op een of andere manier in de Joodse gemeente zijn geïntegreerd.
Het gebeurt dus de hele tijd en dat gebeurde in de middeleeuwen. Er werden schepen gekaapt en de mensen werden verkocht als slaven en dan had je de verplichting om je geloofsbroeders vrij te komen.
[00:08:06] Speaker A: Maar in onderhandelingen van Geisler, zij noemde het net ook al, het bekende voorbeeld van een paar jaar geleden, Gila Chaliti werd ingeruild tegen ongeveer duizend Palestijnse gevangenen.
Dat zagen we ook afgelopen november dat de gegeiselden toen bij die eerste deal dat er een aantal gegeiselden zijn vrijgelaten ook tegen een veelvoud van Palestijnse gevangenen. Hoe ver moet je dan gaan?
[00:08:29] Speaker B: Heel ver. We hebben dus een rabbijnse traditie die in de Talmoet, het grote boek van wijsheid van het jodendom, is neergeschreven. En daar wordt dus gezegd je mag een gegijzelde niet boven zijn prijs vrijkopen, want dat is gevaar voor de gemeenschap.
[00:08:45] Speaker A: Dat staat in de Talmoet, de joodse uitleg van een rabbijn.
[00:08:47] Speaker B: Ja, een Joodse uitleg van de Bijbel. En we hebben een typisch voorbeeld uit de 13e eeuw van Rabbi Meier uit Rothenburg in Duitsland. De graaf van Enzesheim heeft hem gevangen genomen en een ongelofelijk los som gevraagd. Het was 20.000 gouden marken, dat is een bedrag dat was omgerekend.
huidige valuta 200 miljoen zou zijn. Joden waren bereid, de Joden uit Duitsland waren bereid om hun geliefde Rebbe, hun leraar, vrij te krijgen. Maar hij zei nee, ik blijf in de gevangenis, ik wil niet vrijgekocht worden, want als ik me laat vrijkopen ten koste van de Joodse gemeenschap, dan zijn alle rabbijnen doelwit via hetzelfde thema.
[00:09:28] Speaker A: Maar dus in de Talmud staat niet tegen elke kost.
[00:09:31] Speaker B: Ja, talmoed staat zeker niet tegen elke kost.
[00:09:33] Speaker A: Maar hoe verder moet je dan wel gaan?
[00:09:35] Speaker B: Ja, er zijn twee argumenten. De talmoed van sommige uitleggingen spreekt niet over levensgevaar. Als mensen in levensgevaar zijn, mag je veel hogere prijzen.
bieden. En ten tweede hebben de regering van Israël en de rabbijnen uit Israël hebben overlegd of dit nou echt een rabbinale zaak is of een staatszaak. En de rabbijnen hebben het eigenlijk overgegeven aan de regering, want de staatsaangelegenheid gaat voornamelijk over de staatsveiligheid. Is het verstandig om één gevangene vrij te laten voor duizend van onze vijanden.
[00:10:10] Speaker A: Nou ja, als we naar dat voorbeeld kijken van die uitruil van een op duizend, dan zien we ook dat een van die gevangenen die toen is vrijgelaten in ruil voor Gilad Choudit, later de leider werd van Hamas.
[00:10:23] Speaker B: U bedoelt Sinwar.
[00:10:24] Speaker A: Ik bedoel Sinwar.
[00:10:25] Speaker B: Ja, hij is geopereerd in een Zweedse ziekenhuis. Zijn leven is gered.
[00:10:28] Speaker A: Dus achteraf bekeken, was dat dan wel zo'n slimme zet?
[00:10:31] Speaker B: Ja, ik denk dat het wel. Ik vind, bij ons staat het mensenleven centraal. En als we één iemand kunnen redden, dan moeten we dat doen. Het mag niet ten koste gaan van andere mensenlevens in Israël. Dat moet heel duidelijk zijn. Maar het kan. Het kan. En als de regering dat besluit en denkt dat het haalbaar is in verband met de veiligheid van Israël, dan is dat toegestaan. Toegestaan, maar het kan een keer verkeerd uitpakken.
[00:10:57] Speaker A: Hoe komt het dan dat het telkens niet komt tot hun deel?
[00:11:01] Speaker B: Ik denk dat de Hamas niet bereid is om deze mensen echt vrij te laten. Echt als een soort onderpand bij zich houden om Israel tot heel vervelende concessies te dwingen.
[00:11:17] Speaker A: Nu zijn er veel Israëli's die zeggen van Netanyahu doet veel te weinig om de gegijzelde vrij te krijgen. Daar wordt ook over gedemonstreerd.
Is dat ook zo?
[00:11:27] Speaker B: Dat is voor mij heel moeilijk te beoordelen wat de regering kan. Maar ik denk dat als de regering in staat zou geweest zijn om de Gijselaars te lokaliseren, precies te weten waar ze zitten, ze zijn allang bevrijd aan de kant.
[00:11:39] Speaker A: Dat is bevrijding, maar doet het weinig om een deal te sluiten?
[00:11:43] Speaker B: Ik kan het niet zeggen, want ik ken niet de achtergrond. Ik kan niet vanaf achter de coulissen meekijken wat er allemaal speelt.
En elke keer zie je toch dat als er bevrijdingsoperaties zijn, is de kans natuurlijk groot dat die gijzelaars gewoon tijdens die bevrijdingsoperatie gedood worden. Dus ook dat moet je afwegen en dat zijn hele moeilijke afwegingen. Ik hoop dat onze Israëlse regering dat zeker hoog, hoog, hoog op de agenda heeft want het is echt een...
Een groot goed. Aan de andere kant, ja, soms laat je andere belangen prevaleren.
[00:12:16] Speaker A: Ja, wat ik net wilde zeggen, daar spelen natuurlijk ook andere belangen mee. Namelijk dat Hamas wordt verslagen, dat Zuid-Israël niet meer wordt bedreigd, dat 7 oktober nooit meer zal kunnen gebeuren in de toekomst.
Vanuit de hele wereld wordt er heel erg aangestuurd op een staakt het vuur. Dat de internationale gemeenschap zegt dat het allerbelangrijkste is dat er zo snel mogelijk een staakt het vuur komt. Wat zegt de Joodse traditie over dat idee?
[00:12:44] Speaker B: Belangrijk, maar er zijn hogere waarden. Er zijn hogere waarden van veiligheid en dat we gewoon niet doorlopend bestookt worden. Want het is niet iets van gisteren en eergisteren. Het is al sinds 2007 worden we bestookt vanuit Gaza. En ik heb echt kennis daarin, al die kibbutziem die daar zijn. Ik vraag altijd hoe is jullie dagelijks leven? Ja, we moeten om de havenklappen, de schuilkelders en de bunkers in.
[00:13:08] Speaker A: Kijk, in de tijd van de talmoed...
Hadden we natuurlijk nog geen raketten en dat soort dingen, maar kunnen we uit de Bijbel, uit de Talmud, de Joodse uitleg, dus iets leren voor dit soort moeilijke dingen?
[00:13:21] Speaker B: Ja, zeker. We kunnen best veel leren, maar de vraag is, werkt het ook in de praktijk? Want we leven toch best in een andere situatie. Alhoewel ik vaak het gevoel heb dat we helemaal weer terug in die oorlogen met die Filistijnen uit de Bijbel weer terechtgekomen zijn. Maar het is een andere situatie. Er is ook een internationale wereldoorde gekomen.
En daar moeten we ook rekening mee houden. Dus ja, ik denk dat het toch anders is. En dat we absoluut af moeten gaan op een ceasefire. Staak dat vuur, want het kost zoveel levens. Dat heeft helemaal geen zin. Maar een eeuwige vrede, vrees ik dat er niet gegarandeerd is.
[00:14:00] Speaker A: Niet op de korte termijn inderdaad. Wat verwacht u eigenlijk? Dat er ooit die vrede zal komen? In Luxor, in het Midden-Oosten?
[00:14:08] Speaker B: Het is heel moeilijk te zeggen. Het Midden-Oosten is totaal anders dan het Westen, waar mensenrechten zijn, waar staat veel belangrijke educatieve verplichtingen, etc. Heel anders georganiseerd in het Midden-Oosten. En er geldt veelal het recht van de sterkste.
Geen mensenrechten, dat zijn echt het recht van de sterksten. Het is heel moeilijk om vanuit het Westen, waar je heel andere normen en waarden leeft, te projecteren en je in te leven op de situatie in het Midden-Oosten.
[00:14:43] Speaker A: Dat is duidelijk, maar u bent ook rabbijn, u bent gelovig, u gelooft in God.
[00:14:47] Speaker B: Ik geloof in een vreedzame toekomst.
[00:14:49] Speaker A: En in dat opzicht, vanuit uw geloof, wat is het toekomstperspectief voor het Midden-Oosten?
[00:14:54] Speaker B: Het toekomstperspectief voor het Midden-Oosten is dat vanuit Zion God zich openbaart aan de hele wereld, aan iedereen. Want dan is het natuurlijk altijd de vraag, is het alleen maar voor de joden, of voor het christendom, of voor de islamen?
[00:15:05] Speaker A: Maar u zegt voor iedereen.
[00:15:06] Speaker B: Ik denk dat het voor iedereen staat, ook heel duidelijk in de profeet Jezaja.
Die zegt heel duidelijk dat betefilatie is een betefilale golami. Mijn gebedshuis is een gebedshuis voor alle volkeren. Dus dat heeft niets met taal en volk en religie en wat dan ook te maken. Iedereen is welkom in Jeruzalem en dat zal de eindtijd zijn. En er zijn gewoon twee tradities. Hoe die eindtijd, hoe de messiaanse tijd zal komen, hoe de meshiach, de messia zal komen.
Eén zegt, de Messias komt als iedereen totaal verdorven is. Over de Messias komt als iedereen totaal goed is. Helemaal goed is. Dan hebben we het verdiend. Maar de realiteit is natuurlijk altijd ergens in het midden.
[00:15:47] Speaker A: En daarmee bedoelt u, sommige mensen zijn verdorven en sommige mensen doen het goed.
[00:15:51] Speaker B: Ja, en dat is niet zo eenvoudig, want iedereen zegt van zichzelf natuurlijk dat hij goed doet. Wat dan om te verdurven is. Dat is niet de Joodse positie. Wij denken dat er langzamerhand, want dat is een groeiproces, en de mashiach kan heel plotseling komen, elk moment, zeg maar monides.
Maar het kan ook een ontwikkeling zijn en die ontwikkeling naar de vrede, we zien het in Europa, na veel oorlogen hier in Europa, dat heeft ook 6, 7, 8, 9 eeuwen geduurd, is men eindelijk tot de conclusie gekomen dat we beter vreedzaam met elkaar kunnen omgaan.
[00:16:27] Speaker A: Maar als we kijken, want u zegt de toekomst is dat de Messias komt. Wat is daarvoor nodig? Wat staat ons nog te wachten de komende tijd?
[00:16:38] Speaker B: Wat ervoor nodig is, is eenheid. Eenheid binnen het Joodse volk.
En dat is ook nog een hele klus om dat goed op de rails te krijgen. Maar ook tussen de volken onderling. En dat zal langzaam, ter grond langzaam, zal dat de ontwikkeling zijn. Zoals ik het zie, de Messiaanse tijd kan opkomen gewoon door rijping, doordat we meer inzicht krijgen en meer gaan begrijpen.
En we zien veel technologische ontwikkelingen ondersteunen, de verschillende gebeurtenissen en ontwikkelingen. Dus het is allemaal zeer wel mogelijk dat het heel langzaam, maar zeker wel, langzaam maar zeker in het Nederlands, langzaam maar zeker die Messiaanse tijden door onderling begrip, door onderlinge saamhorigheid, door onderlinge gevoel van eenheid.
[00:17:24] Speaker A: Heeft u er hoop op dat dat binnenkort gaat gebeuren, dat de Messiach komt?
[00:17:29] Speaker B: Psychologisch denk ik dat dat moeilijk gaat. Dat zijn groeiprocessen. Dat kost heel veel tijd, heel veel vallen en opstaan. En heel veel moeite om te realiseren dat de ander, ook al denkt hij heel anders, ook een mens is, ook een schepsel van God is. En dat we elkaar nodig hebben om die Messiaanse tijd te bereiken. Want het is uiteindelijk een tijd voor iedereen. Dus iedereen moet eraan meewerken en zal er ook aan meewerken. En ik denk dat we uiteindelijk toch door God gestuurd die richting op gaan.
[00:17:57] Speaker A: Ja, de Bijbel die leert ons om te bidden voor de vrede van Jeruzalem.
[00:18:02] Speaker B: Ja.
[00:18:04] Speaker A: Waarom is dat belangrijk?
[00:18:05] Speaker B: De vrede van Jeruzalem. Jeruzalem, met name de Tempelbergen, is natuurlijk de plaats zoals Jacob, onze derde aartsvader uit de Bijbel zegt. Dit is de poort van de hemel. In de poort van de hemel gaan onze gebeden naar boven, komen alle zegeningen naar beneden. Dat waren die opstijgende en afdalende engelen. En daar is de verbinding, het contactpunt tussen hemel en aarde. Daarom is het zo heilig en met name dus die grote steen waar nu de Dome of the Rock op de Tempelberg overheen gebouwd is, is het centrale.
[00:18:40] Speaker A: Punt van de heiligheid. Dat is het centrum van Jeruzalem, ja. Maar waarom is dat zo belangrijk dat wij bidden voor de vrede van Jeruzalem, vindt u?
[00:18:46] Speaker B: Omdat Jeruzalem het contactpunt is tussen aarde en hemel. Daar komt alle zegen vanuit de hemel naartoe. Zo gaan onze gebeden naar boven. Dus als je aanneemt dat het de navel van de wereld is zoals wij in de tand.
[00:18:59] Speaker A: Een soort van middelpunt van de aarde.
[00:19:00] Speaker B: Ja, maar het geeft ook aan dat er een verbinding is tussen moederlijf en kinderlijf. Wij zijn een deel van het grotere geheel van God. En het zal ook het hele gevoel zijn in de tijd van de Messias natuurlijk. Dat er met z'n allen kinderen zijn van God.
Dat zie je in de theologie van Jeruzalem. Is dat een heel belangrijk thema. Dit is de navel van de wereld. Hier komt die verbinding tot God.
Voor iedereen tot stand en daarom moeten we bidden voor de shalom. Shalom betekent niet alleen vrede, maar ook de volledigheid. Dat Jeruzalem inderdaad een kanaal wordt waardoor alle zegen naar beneden komt en alle gebeden naar boven gaan. Voor iedereen.
[00:19:38] Speaker A: Eigenlijk wil ik een beetje uit die helikopterview proberen te trekken, want wij hebben het over wat zegt de Bijbel of wat zegt de Talmud over de gegeiselden, wat zegt het over vrede, wat zegt het over toekomst, maar we zijn weer eventjes in het hier en nu, 27 november 2024, in de realiteit waarin Israël nog steeds in oorlog is, waarin de gegeiselden nog steeds in Gaza vastzitten, waarin nog steeds ontzettend veel mensen in Gaza, in Libanon ook nog Leiden, waarin er veel boosheid is. Kijk naar wat er allemaal gebeurt in Amsterdam. Als we morgen daar ook gaan demonstreren tegen antisemitisme. Heeft u tips, zeg maar, en dan bedoel ik echt u als rabijn. Vanuit de Bijbel, vanuit ons geloof. Hoe moeten we hier instaan?
[00:20:24] Speaker B: Hier instaan met een positieve instelling. Dat we weten dat dit leven nou een beetje een tranendal is. Dat het niet makkelijk is om hier echt goed met elkaar om te gaan.
[00:20:35] Speaker A: Dat is gewoon een gegeven, zeg maar.
[00:20:36] Speaker B: Helaas een gegeven op dit moment, maar potentieel, dan zeggen alle grote geleerden van ons dat, ja, potentieel is het goede daar. Dus we hoeven dat alleen maar nog naar boven te brengen. Dat kost veel tijd, veel moeite en veel focus. Je moet erop gericht zijn, je moet het willen, je moet het willen zien al. Je moet niet zeggen het glas is half leeg, je moet zeggen het glas is half vol.
[00:20:57] Speaker A: Moet je focussen op het goede?
[00:20:59] Speaker B: Moet je focussen op het goede en dat is wat de grote heilige mensen altijd proberen te doen natuurlijk.
Dat dat in de praktijk niet altijd naar buiten komt is heel jammer maar uiteindelijk is dat het waar het om draait en dat probeer ik ook altijd naar voren te brengen dat het cement van de van onze gemeenschap en onze gemeenschap als volk in Nederland, et cetera, bestaat gewoon uit gevoelig voor elkaar zijn en proberen elkaars belangen, interesses en ook zijn als een ander te waarderen.
[00:21:33] Speaker A: Respecteren, ja. Bent u er morgen bij in Amsterdam op een stokel lijn?
[00:21:36] Speaker B: Met Gods wil ben ik erbij, ja.
[00:21:38] Speaker A: Geweldige initiatief. Wat is uw reden om juist morgenavond op het Sto-Praplein te komen staan bij ons?
[00:21:45] Speaker B: Omdat ik sta voor de strijd tegen antisemitisme. Dat heb ik al mijn hele leven gedaan, dus dat is niet zo nieuws. Maar ik zie dat het heel erg wordt. Mijn moeder zei altijd, ik hoop niet dat ik dit hoef mee te maken. Maar ze zag al 10, 20 jaar geleden dat het deze kansen opgaat. En je ziet, het wordt steeds erger. Het is ongelooflijk wat hier in Nederland gebeurt, maar ook in de rest van Europa. Het wordt steeds moeilijker.
[00:22:07] Speaker A: Als u aan de kijkers één reden zou moeten geven waarom zij er morgenavond ook bij moeten zijn, wat zou u dan zeggen?
[00:22:12] Speaker B: Dat we duidelijk willen maken dat we staan voor positiviteit, openstaan voor andere denkers en andere gedachten en dat we niet agressief zijn. Dat wij gewoon vrede willen en rust willen en elkaars eigen Eigen beleving van het leven herkennen en aanvaarden. En alleen op deze manier de Mashiach kan komen, de Messias kan komen. Daar gaat het dan eigenlijk om. Het gaat niet zozeer in Amsterdam. Het gaat wereldwijd om wat we die Messiaanse tijd zullen bereiken. Want daarin zal duidelijk worden waarom deze wereld geschapen is. Want dat God zo'n triste wereld schaapt, dat bestaat niet. Dat kan niet. Er zit iets goeds achter. En dat moeten we bereiken en dat moeten we halen.
[00:22:56] Speaker A: En dat gaan we morgenavond ook een klein beetje laten zien, hopelijk. Rabijn Evers, dank voor uw komst naar de studio. En u thuis ook, bedankt voor het kijken naar deze uitzending van Christenen voor Israël. En we hopen natuurlijk dat u er morgenavond ook bij bent. Als we een manifestatie organiseren in Amsterdam, niet op de Dam, voor die mensen die nog denken dat het op de Dam is, dat gaat niet door. Maar hij gaat wel door op het Stoperaplein in Amsterdam, dat is bij het Stadhuis. En we hopen dat u er allemaal massaal komt. Meer informatie kunt u daarover vinden op onze website cvi.nl slash manifestatie. Bedankt voor het kijken en graag tot de volgende keer.