Episode Transcript
[00:00:05] Speaker A: Wat begon als een oorlog tussen Israël en Hamas in het zuiden van Israël breidt zich steeds verder uit. Libanon, Jemen, maar ook richting Iran en Syrië. Met bemoeienis van Rusland, Amerika en vele andere landen. Wat zeggen de profeten over de onrust die we nu zien en wat staat de wereld volgens godswoord te wachten? En wat is onze hoop juist in deze spannende en angstige tijden? Ik bespreek het met dominee Willem Glashouwer. Willem, van harte welkom.
[00:00:33] Speaker B: Dank je.
[00:00:35] Speaker A: Word je wel eens moedeloos als je al die nieuwsberichten leest over al die oorlogen en al die ellende die er de hele tijd gebeurt?
[00:00:45] Speaker B: Ik kan er ontzettend bedroefd over worden. Vooral omdat je realiseert wat een enorm leed er voor vele mensen ontstaat door dat geweld. Het grote geweld en het kleine geweld.
[00:00:58] Speaker A: En het lijkt alleen maar erger te worden.
[00:01:00] Speaker B: En het lijkt alleen maar erger te worden en dat wekt dan ook een hartstochtelijk verlangen op naar vrede. Want ik denk dat de hele wereld daar naar snakt. Israël snakt daarnaar, de Palestijnen snakken daarnaar.
Wij in het Westen, overal in de wereld zijn er brandwoorden. En je denkt, wordt het ooit vrede? Daarom ben ik erg blij dat je zegt, heeft de Bijbel daar ook nog iets over te zeggen?
[00:01:26] Speaker A: Ja, daar gaan we het in deze uitzending uitgebreid over hebben. Voordat we dat gaan doen, kijken we kort even naar het nieuws.
Onder andere een toespraak die ons erg opviel van de nieuwe NAVO-baas, onze Mark Rutte, die in een toespraak zegt dat we ons mentaal moeten voorbereiden op oorlog. De toelichting is omdat we in de toekomst te maken kunnen krijgen met aanvallen die zijn gericht op onze datakabels, op ons stroomnetwerk en dergelijke zaken. Heb jij thuis een noodpakket voor gevallen van nood?
[00:01:56] Speaker B: Ik denk dat dat heel verstandig is. Wij in het Westen zijn er zo aan gewend dat het vrede is sinds Wereldoorlog 2.
[00:02:03] Speaker A: Dat er altijd water uit de kraan komt?
[00:02:06] Speaker B: Altijd water uit dat wij denken dat is normaal. Wel, vrede zoals we dat al tientallen jaren in het Westen beleven, is niet normaal. Dat is uitzonderlijk. Als je dat legt tegen de hele geschiedenis, ook van Europa, dan is dit een haast absurd lange tijd van vrede. Door wat we nu zien gebeuren, Rusland richting Oekraïne.
dat Rutte zegt wij moeten ons echt voorbereiden dat er een agressor kan optreden.
[00:02:39] Speaker A: Hij zegt dat is een realistische uitspraak.
[00:02:42] Speaker B: Hij praat ook over het weer invoeren van de dienstplicht. Dat jongens en meisjes weer onder de wapenen moeten om het land te verdedigen. Dat is voor ons haast een vreemde gedachte. Dat was vroeger wel, maar nu nou ja dat zou nooit meer gebeuren.
Het kan zomaar weer en het zal ook zomaar weer gebeuren dat de vrede ernstig bedreigd wordt.
[00:03:08] Speaker A: Spannende tijden inderdaad. Als we kijken naar Israël, het nieuws uit Israël.
Amerikaanse vertegenwoordigers die hebben gezegd dat premier Netanyahu van Israël klaar is om een deal te sluiten over De gijzeraars, dus over die meer dan honderd mensen die nog steeds gegijzeld zijn in Gaza. En die deal zou deze maand rondkomen. En we horen de signalen de afgelopen dagen vaker dat er van beide kanten best wel bereidheid is om er nu uit te komen.
Wat zijn jouw verwachtingen daarin?
[00:03:37] Speaker B: Nou dat hoop ik van ganse harten en dat heeft natuurlijk alles te maken met de komende Amerikaanse president Trump die al enorm achteruit z'n keel gesproken heeft en zegt voordat ik als president aantreed wil ik dat dat opgelost is zo niet dan breekt de hel los in het Midden-Oosten. En we kennen hem goed genoeg om te weten dat dat geen loze praatjes zijn. En dus ik denk als gevolg daarvan wordt er nu in één keer werkelijk serieus werk gemaakt om de gijzelaars dan maar op een of andere manier, want hun politieke nut is dan ook zo ongeveer uitgespeeld, om die dan maar In een soort uitruil met Palestijnse gevangenen uiteraard.
[00:04:19] Speaker A: Dus het klinkt een beetje alsof jij positief bent dat het best wel eens zou kunnen lukken.
[00:04:24] Speaker B: Ik denk dat dit misschien best wat zou kunnen opleveren. Je ziet ook hoe in Cairo al gesprekken gevoerd worden, hoe ook uit Qatar weer geluiden komen, want in Qatar zit natuurlijk het hoofdkwartier van de Hamas zo ongeveer. Maar dat er is echt beweging op dat front en laten we maar hopen en bidden dat dat echt resultaat oplevert.
[00:04:47] Speaker A: We gaan het hebben over de profetieën, want de Bijbeltje staat vol met profetieën over allerlei oude volken. Kun je de profetieën van toen, duizenden jaar geleden, kun je die toepassen op huidige landen of gebieden?
[00:05:02] Speaker B: Ja, de Bijbel is een heel wonderlijk boek. Het is niet een boek alleen maar over geloof en ziel en zaligheid en de hemel en God en zo, nee. Het bestaat voor meer dan een derde uit profetie. En profetie is van tevoren geschreven geschiedenis.
Profecie houdt zich dus bezig met de toekomst. En dat zomaar niet in vage bewoordingen zoals occultisten of de horoscoop of wat ook zich met de toekomst bezighoudt. Maar klip en klaar, concreet. En heeft dat ook met vandaag te maken met de toekomst? Ja, ik zeg weleens de profetie doet me denken aan een steen die je in een rimpeloze vijver gooit, een grote steen. Dan ontstaat er een golfslag.
En dan planten die golven zich voort, steeds verder, verder, totdat ze tegen de oever tot rust komen. Dus de profetie heeft zijn betekenis in de dagen dat die werd uitgesproken, maar er wordt ook iets zichtbaar van wat zich herhaalt tot uiteindelijk de eindvervulling ergens in de toekomst ligt.
[00:06:09] Speaker A: Maar je zegt het is heel concreet, het is heel tastbaar die profetieën, maar is het niet gewoon figuurlijk bedoeld dat je zegt van dat die profetieën, die zijn er, dat er een hele hoop ellende gaat gebeuren, dat er ook mooie dingen gaan gebeuren. Moet je dat niet gewoon figuurlijk opvatten?
[00:06:23] Speaker B: Het is heel concreet Daar heeft de kerk vaak moeite mee gehad. De christenheid zegt, ach je moet het eigenlijk allemaal geestelijk lezen. Dat heeft niks met letterlijkheid. Wij zijn de kerk, zijn het ware Israël, wij zijn door de woestijn van deze wereld op weg naar het beloofde land, dat is naar de hemel. Daar gaat het allemaal over. En Joden en Israël en dat land en de aardse stad Jeruzalem, dat moet je allemaal geestelijk zien.
Maar als je die profetieën echt gaat lezen, er niet over praat, maar ze echt gaat lezen, dan zijn ze ontzettend concreet en dan ontdek je ook dat er profetieën zijn die ook gewoon nog nooit vervuld zijn, maar die er wel staan en dus die ooit vervuld zullen worden. Ik heb hier bijvoorbeeld de godspraak over Damascus. Nou, als er iets in het nieuws vandaag is, dan is het Damascus, Syrië, met die geweldige omwenteling daar.
Ik denk dan meteen, oh, heeft dat iets te maken met wat ik in mijn Bijbel lees over Damaskus? Want wat staat daar? Zie, Damaskus wordt weggenomen zodat het geen stad meer is. Het wordt een puinhoop, een bouwval.
Dat is nog nooit in de geschiedenis gebeurd. Damaskus is altijd hoofdstad van Syrië geweest. Er is wel van alles mee gebeurd, maar het is nooit totaal verwoest of een puinhoop. Verlaten liggen de steden van als ze zijn voor de kudden die er legeren zonder dat iemand ze opschrikt. Er grazen nog wat schapen en geiten over de ruïnes met de grasjes die er groeien en dat is het dan. Dat is nog nooit met Damaskus gebeurd.
Dus toen Rusland zich intensief ging bezighouden met de strijd in Syrië, dan denk ik, gaat dit leiden tot de definitieve vervulling van deze profetie uit de Bijbel. Dat gebeurde niet. Nu zie je in een keer die omwenteling in Syrië. Waar dat toe leidt, dat weet je niet, maar dat kan zomaar leiden als een soort lont in het kruidvat dat de hele Midden-Oosten in brand zit.
[00:08:41] Speaker A: Nog eventjes tussendoor, want ik wil nog even verder gaan over Syrië, maar eerst dit, want je zegt van je ziet van alles gebeuren in Syrië, je noemt ook dat Rusland zich ging bemoeien met de burgeroorlog in Syrië en juist de kant van Assad koos en je dan ook afvraagt van is dat dan het moment dat die provincie vervuld wordt, maar in hoeverre kun je Kun je zo met de Bijbel omgaan en denken van nou dit komt overeen met wat ik hier in de krant lees of wat ik hier in de Bijbel lees, dat zie ik hier op internet en dat gebeurt dus. Hoe moet je daarmee omgaan?
[00:09:13] Speaker B: Nee, zo letterlijk zeg ik het niet. Ik zeg, zou dit kunnen leiden?
Ten slotte, want het is nog niet zover kennelijk, zou dit kunnen leiden tot het definitief in vervulling gaan wat er staat.
[00:09:29] Speaker A: Dus je bent daar heel voorzichtig in?
[00:09:31] Speaker B: Daar ben ik heel voorzichtig in. Er zijn vele profetieën, daar gaan we het ook verder nog over hebben, maar bijvoorbeeld ECGL 38 en 39, dan zie je een geweldige uitbraak geprofiteerd van een groep landen rondom Israël die in één keer Israël gaat aanvallen. Met misschien op de achtergrond zeker Turkije, maar misschien zelfs ook wel Rusland.
En ook Iran. En dan lees ik in de krant hoe Iran bezig is om te proberen kernwapens te ontwikkelen, zijn reactoren zo te ontwikkelen dat die splijtstof opleveren voor kernbommen. Dan zie ik hoe Rusland in een soort as met dat Iran zit. Dan zie ik hoe andere landen in het Midden-Oosten een soort bondgenootschappen sluiten en dan denk ik kan dit ten slotte leiden tot een plotseling uitbraak vanuit die landen met Turkije, Iran en Rusland op de achtergrond.
En gaat er nu gebeuren wat Ezekiel 38.
[00:10:46] Speaker A: Maar het is toch altijd zo geweest dat landen of volken of stammen, dat die allianties met elkaar sluiten enzo. Wat is er dan nu nieuw aan dat je denkt van misschien is dit dan...
[00:10:58] Speaker B: Wat nu anders is, is dat Israël weer bestaat. Zin, en het gaat natuurlijk in de Bijbel altijd, Vanuit de Bijbel kijk je naar de ontwikkeling in de geschiedenis vanuit Israël. Want Israël, dat is het centrum waar het om draait. Het is godsland, Jeruzalem is zijn stad. Vanaf het moment 1948 dat...
Israël hersteld werd als de Joden terugkeerden, al bijna 100 jaar daarvoor begon dat proces al. Dus Israël komt weer op de kaart. Minstens zo wonderlijk is dat ook de oude vijanden van Israël weer op de kaart te vinden zijn.
Als Jezus daarover profiteert dan zegt hij let op de vijgenboom. En dan bedoelt hij Israël, dat is een beeld voor Israël in de Bijbel. En hij zegt let op al de bomen.
[00:11:55] Speaker A: Dus... Alle volken eromheen.
[00:11:58] Speaker B: Die vijgenboom staat ter midden van een bos en dat vergeet je vaak. Wat wonderlijk dat er in 1948 Israël, maar ook het nationaal herstel of niet eens het herstel, het bestaan van nationale grenzen van de Arabische volken, dat heeft ook in de vorige eeuw plaatsgevonden. 1920 Transjordanië, Irak, Er werden door Britse officieren lijnen op de landkaart getrokken van dat is nu voort aan dat en dat is nu voort aan dat. Dus Israël wordt hersteld en de vijanden rondom worden hersteld en dat betekent dat wat je hier in de provincie leest En je bekijkt het vanuit Israël, nu in één keer zijn actualiteit krijgt.
[00:12:43] Speaker A: We gaan even terug naar Syrië, dat hadden we beloofd. Want afgelopen weken, zoals je net zei, kwam Syrië veelvuldig in het nieuws. En er staan ook meerdere profetieën over Damaskus in de Bijbel, dat noemde je net ook. Wat is de rol van Syrië in het Oude Testament?
[00:12:59] Speaker B: Ja, dat is het oude Syrië of het Assyrië. Het is het gebied wat regelmatig in aanvaring met Israël geweest is in de geschiedenis.
Het Assyrische Rijk, en dat is dus allemaal geografisch, daar dat gebied tegenwoordig is, dan Irak en Syrië, maar dat was in de Bijbel het Assyrische Rijk. Die hebben rond 700 voor Christus de tien stammen weggevoerd. Hebben Israel aangevallen en een groot deel, niet allemaal hoor, ze hebben 10% van de bovenlaag van de tien stammen weggevoerd. Die hebben ze in die Assyrische ballingschap gevoerd.
Denkend, als je de militaire leiders, als je de intelligentia, als je de priesters en de rijken hebt, dan onthoofd je een volk als het ware, maar de rest moest gewoon blijven zitten om de akkers te bewerken, om belasting op te brengen.
In datzelfde geografische gebied, toen de Assyriërs het loodje gingen leggen, stond het Babylonische Rijk op. Die hebben ook vervolgens Jeruzalem vernietigd, de tempel vernietigd, en de twee stammen weggevoerd naar dat geografischzelfde gebied. Om dan nog een positief van een derde speler in het spel, Iran, heeft in de geschiedenis van Israël aan het eind van die 70 jaar ballingschap toen de Persen, het Persische Rijk, dat is Iran, het Babylonische Rijk opzij schoof in dat gebied. Toen heeft de koning van de Persen, Korus of Cyrus wordt hij genoemd, komt ook in de Bijbel voor, gezegd, nou, jullie mogen nu terug naar je eigen land en je mag ook je tempel weer gaan herbouwen, je mag je stad Jeruzalem herbouwen. Die hadden dus een heel andere buitenlandpolitiek in die dagen.
[00:14:58] Speaker A: Dan Syrië, ja.
[00:14:59] Speaker B: Dus dat, ja.
Zo wordt die Syris of Kores, die wordt zelfs mijn knecht genoemd door de allerhoogsten.
[00:15:07] Speaker A: Nu hebben we die twee landen of die twee volken Assyrië en Iran of het Persische Rijk bij elkaar. Wat lezen we in de profetieën over zowel Syrië als over Iran?
[00:15:21] Speaker B: Ik denk dat je bij Iran is er een heel merkwaardige profetie. Daar ben ik ook niet goed uit. Dat is een profetie over Elam. Elam, dat is dan Iran, maar het is meer de zuidelijke... een zuidelijke rand van Iran, die dus het dichtste in de buurt van Israël zelf zit. Daar lees je dan...
In Jeremia 49, zo zegt de heren der Heerscharen, zie ik breek de boog van Elam, de zenuw van hun kracht. Slavius Jozefus spreekt over Elam, ook over het volk van de Schieten.
En dat waren gigantische boogschutters, die waren een horzel in de pels, vele eeuwen lang ook voor het Romeinse Rijk, die kregen ze er haast niet onder. Enorm vaardig met pijl en boog. Als je nu naar het huidige Iran kijkt, en je weet van de raketten die ontwikkeld worden, nou dat zijn pijlen, dat is een boog, zeg maar, en de pijlen die afgeschoten worden, die kunnen vandaag met kernkoppen gewapend zijn. Maar God zegt dus hier dat hij de boog van Elam zal verbreken. Dat hij dus een einde daaraan zal maken. Hij zegt zelfs dat er velen uit Iran zullen vluchten in de vier windstreken.
Ik breng rampspoed over hen, mijn brandende toren, luidt het woord des Heren. Ik zend hun het zwaard achterna, totdat ik hen verdat. Ik richt mijn troon in Elam op, zegt de Allerhoogste, de God van Israël, en ik roei koning en vorsten daaruit. De hele gehaten door het Iraanse volk, gehaten bovenlaag van die fanatieke moslims die er op uit zijn om Israël te vernietigen. Nou, er komen tegenwoordig honderdduizenden in Iran zelfs tot het geloof in Jezus Christus. Kijken naar het christel, vluchten als ze kunnen uit en hopen dat zo vlug mogelijk die bovenlaag een kopje kleiner gemaakt wordt. En dat staat hier. Ik roei de koning en de vorsten, dus de vazallen, die onder dan de voornaamste geestelijke politieke leider zich bevinden, ik roei ze uit en ik richt mijn troon op. En in het laatst der dagen zal ik in het lot van Elam een keer brengen.
Dus dat is een soort heilsprofetie. Als dat gehate regime af, verdwenen is en God het voor het zeggen heeft, dan komt er een tijd van verademing voor Elam. Dus dat is dan een stuk profetie waarvan je weet dat dat nog nooit daar zo gebeurd is. En dan denk je nou, Wat een hoopvolle profetie is dat.
[00:18:49] Speaker A: Ook iets waar je misschien aan kunt vasthouden dan.
[00:18:51] Speaker B: Daar kun je aan vasthouden. Zo zal het ooit gebeuren, want dat is mijn stellige overtuiging. Dat Israëls profeten verlicht werden door de schepper van hemel en aarde zelf en opgeschreven hebben wat voor hun vaak ook niet duidelijk was.
Bij het boek Daniel, bijvoorbeeld ook van een van de profeten, lees je dan, ja ik hoorde het wel, maar ik begreep het niet. En dan vraagt hij, ja hoe moet ik dat zien wat ik nu hoor en besef. En dan wordt er gezegd, Daniel ga jij maar rustig...
naar je vader in de eeuwigheid, als je sterft. Er zal een tijd in de toekomst komen, dan zal er onderzoek gedaan worden naar wat jij nu hebt mogen zien en opschrijven. En zullen de dingen duidelijk worden, maar pas dan. En zo laat Daniel het dan voor wat het is. Dat boek Daniel trouwens, als het gaat over hoop in de provincie, want het is niet alleen kommer en kwel die je eraan treft.
Daniel 12, daar wordt een prachtig gedeelte ook van hoop voor Israël met name gesproken. Hier ben ik bij Daniel, dan moet ik naar Daniel 12. En dan staat er te dientijden zal Michaël, een van de engelvorsten, want wij vergeten vaak helemaal dat er ook een onzichtbare geestelijke wereld is, dat de strijd die we hier weliswaar zien gevoerd worden met tanks en raketten en kogels en... Het is een diep geestelijke strijd. Maar dan zal Michaël opstaan, de grote vorst, die de zonen van uw volk terzijde staat, van Israël. En er zal een tijd van grote benauwdheid zijn, zoals er niet geweest is sinds er volken bestaan tot op die tijd toe. Dus dat wordt heel, heel vervelend. Maar in die tijd zal uw volk ontkomen. Dus Israël moet weten, er komt een tijd, dat zegt Jezus trouwens ook, van een enorme toestand.
In die tijd zal uw volk ontkomen.
[00:21:24] Speaker A: Dus er is altijd dat keerpunt dat God het ten goede draait?
[00:21:27] Speaker B: Precies.
[00:21:29] Speaker A: Wat ik me ook afvroeg, want aan het begin van de uitzending vertelde je als je een steentje in het water gooit dan heb je die ringen en die worden steeds groter en dat daait verder uit. Als we kijken, want we hebben het nu gehad over Syrië, we hebben het gehad over Elam of Iran.
Je noemde ook eerder Ezegiel 38 en 39, wat meer gaat over de volkeren, dus eigenlijk een beetje de volgende ring, om het zo te zeggen. Wat staat er in die provincie over de volkeren die optrekken tegen Jeruzalem?
[00:22:00] Speaker B: Ja, dat zijn twee hoofdstukken. Eigenlijk is dat boek Ezegiel vanaf, in mijn ogen vanaf, dus opnieuw voorzichtig, ik zeg niet zo is het, maar ik vind het heel opvallend als ik het lees.
Dat begint bij Ezekiel 36. En dan is er een profetie. Dan moet de profeet profiteren tegen de bergen van Israël. Dat ze zich moeten klaarmaken, want dat het volk Israël terugkomen. De vijand heeft van u gezegd, ha, eeuwige hoogten zijn in ons bezit gekomen, maar profiteer.
Dat land, inclusief de bergen van Israël, en tegenwoordig wordt dat de Westoever van de Jordaan genoemd, is het hartland van Israël, wat we vaak Judea en Samaria noemen. Ze komen terug dus, bergen, bomen.
Maak je klaar, ik ga weer regen geven, ik ga het land vruchtbaar maken, zodat je ook terug kunt komen en je zult daar weer talrijk worden. Nou dan komt Ezegiel 37, dat is het volgende hoofdstuk.
[00:23:15] Speaker A: Dat hele bekende hoofdstuk over het herstel van Israël.
[00:23:18] Speaker B: Ja, de Vallei van de Dorredoodsbeenderen. Ze liggen 2000 jaar door de wereld verstrooid. Niemand geeft er een cent voor, het zijn Dorredoodsbeenderen.
Maar ze gaan op hun voeten staan en keren terug naar Israël. Dat is dus 37.
[00:23:35] Speaker A: En dan komt 38.
[00:23:36] Speaker B: En dan komt 38. Dan is dat volk dus teruggekeerd. Het land is hersteld. En dan in één keer lees je daar. Mensenkind richt uw aangezicht tegen Gogh in het land Magog. De grootvorst van meester Gentubal profiteer.
Zie, ik zal u groot, vorst van meester Gentoewel, ik zal u komen halen, haken slaan in uw kaken, u doen optrekken met uw gehele leger, paarden, ruiters, uitgerust, ook persen, Ethiopiërs, Poetheërs, Gomer en al zijn krijgsbenden, Betogarma ver in het noorden met al zijn krijgsbenden, vele volken met u, maak u gereed, En ik trek je naar Israël voor een enorme veldslag. Nou, als je die oude namen, wat dat zei in het begin, die je hier dan leest, wat wordt daar bedoeld? Wie is wat? Nou, dan...
Ga je aan de slag, dan ga je Flavius Josephus pakken, die ook de Bijbel helemaal vertelt aan zijn Romeinse heren, zodat ze begrijpen wat daar allemaal plaatsvindt enzovoort. En dan ontdek je dat er dus, en ik zal dat nu niet in detail doen, want daar hebben we geen tijd voor, maar dan zie je hoe die volkeren rondom, Edomieten, Ammonieten, Beto Garmer. Vroegere uitleggers in de 19e eeuw hadden het dan vooral over Rusland. Dat vanuit het noorden, met bondgenoten in het Midden-Oosten, plotseling het in vrede levende Israël zullen aanvallen. Als ze teruggekeerd zijn uit alle delen van de wereld. Maar ik denk dat er veel meer voor te zeggen is, dat het hier gaat met name ook om Turkije.
Die grootvorst, en we hebben daar Erdogan, de president van Turkije, die beroemt zich erop dat hij een Georgier is in sommige toespraken, dus dat is een van die voormalige Sovjet-republieken Zuid-Rusland. Hij noemt zich de vorst afkomstig uit zelfs Georgië, in Turkije de leider, je ziet Persië genoemd, je ziet Cush en Ethiopië, daar moet je Ethiopië en er is op het moment de grootste stam van Ethiopië, het zijn de Cushiten, de premier is een Cushit, ze zijn voor 60% moslim. Dus Poet-Libye, ook daar is een grote sterke Turkse ondersteuning van Tripoli, met ook militaire steun aan Libië. Dus Poet-Libië, Couch-Ethiopië, Gomer en Betogarma worden geïdentificeerd nu door sommige uitlagers als bepaalde landstreken in Turkije. Tarsis en de kooplieden, Libanon. En dan heb je Gisteren sprak ik een broeder die zei dat Sheba en Dedan, je zegt, volgens mij Sheba Jemen en de Houthis en Dedan Qatar en de leiders van Hamas. Tarsus heb ik het over gehad, de kooplieden van Libanon. Die Syrische oppositie die nu in één keer het bewind in Syrië omver heeft kunnen werpen. En ik denk dat dat gewoon achter de schermen, natuurlijk in overleg met Turkije, dat heeft daar de belangen in het noorden, met Rusland, de voormalig bondgenoot van maar die heeft ook zijn knopen geteld denk ik en denkt ja dat met Assad dat wordt het toch niet. Dus Turkije, Rusland, Iran.
[00:28:01] Speaker A: Daar zijn ook gesproken van bondgenootschappen.
[00:28:03] Speaker B: Precies, daar zijn assen en bondgenootschappen tussen. Hebben nu kennelijk groen licht gegeven aan die enorme snelle overname en het doen verdwijnen van Assad van het politieke toneel. Want ze hebben daar allemaal belang bij. Dus dan zie je Ik zeg niet, oh dit is allemaal EZGL38, maar ik zie dingen gebeuren en ontstaan die zouden kunnen leiden tot de uiteindelijke golfslag.
waar het in ECGL 38 en 39 over gaat.
[00:28:40] Speaker A: Ja, eigenlijk mijn volgende vraag, want we gaan een beetje richting afronding ook vanwege de tijd. Je schetst eigenlijk, en dat hebben we aan het begin van de uitzending genoemd, je schetst van, er is heel veel improvisie opgeschreven wat eigenlijk de geschiedenis van de toekomst is, als ik het even samenvat.
En het is belangrijk en interessant ook om te onderzoeken en na te denken, werken erop na te slaan, boeken te lezen, vooral de Bijbel ook te lezen, om te kijken hoe je dingen kunt plaatsen en wat er allemaal gebeurt in deze wereld. Maar waarom is het zo belangrijk dat wij ons bezighouden met die wereldgeschiedenis? Want we zitten hier gewoon in het nu nog veilige Nederland, waarom is dat zo belangrijk?
[00:29:23] Speaker B: Omdat het ook onze toekomst betreft.
Als je verder gaat met die onvervulde profetieën, dan zie je ook hoe op een gegeven moment alle landen van de wereld, je zou kunnen zeggen de Verenigde Naties, Eens en vooral dat probleem in het Midden-Oosten gaan oplossen en daar legers naartoe gaan sturen. Je leest van in het boek openbaring van Armageddon. Dat is ook die grote slacht die daar dan in Israël gaat plaatsvinden. Het zijn...
[00:29:54] Speaker A: Maar je zegt het heeft alles met onszelf te maken.
[00:29:56] Speaker B: Dat heeft dus ook met Europa te maken. Je ziet hoe in het boek openbaring de wereld nog maar bestaat uit vijf, zes machtsblokken.
die bij elkaar dus komen zeg maar in New York om daar in de Verenigde Naties als het ware de wereldregering te vormen. Het gaat, Jezus noemt al die ontwikkelingen, geboorteweeën. Die leiden tot de geboorte van het rijk voor vrede en gerechtigheid.
Europa zal daar ook volop bij betrokken zijn. Daar begonnen we mee. Misschien weer de dienstplicht. Want de overheid draagt het zwaard niet te vergeef. Die heeft de taak om zijn inwoners te beschermen.
in die nodig verdedigings- orologen te voeren.
[00:30:47] Speaker A: Maar mijn vraag achter de vraag is eigenlijk deze. Kijk, jij en ik, we zijn gewone mensen. We hebben helemaal geen leidinggevende plek of zo. We zijn geen wereldleiders. We zijn ook geen leiders van landen. Wij sturen geen leger aan. Dus wat kunnen we? We zijn gewone christenen. Wat kunnen we hier dan mee?
[00:31:06] Speaker B: We kunnen twee dingen doen. In de eerste plaats bidden.
Als je doorziet de geestelijke achtergronden van deze enorme strijd, die als het ware steeds heftiger, steeds pijnlijker, zoals dat met Weeën het geval is, steeds pijnlijker, de tussenpozen worden steeds korter, ramp na ramp, maar dat het gaat om de geboorte van het kind, van de nieuwe tijd. Dus je kan, en dat Israël daarin het grote teken van hoop is, Het komt nu juist allemaal op gang omdat Israël terug is op het wereldtoneel. En waarom is Israël op het wereldtoneel? Omdat hun bestemming is om vanuit Jeruzalem de vrede over de hele wereld te gaan dienen en uitdragen.
[00:32:01] Speaker A: En daar kunnen we voor bidden.
[00:32:02] Speaker B: En daar kun je voor bidden. En dus hoe eerder de grote vorst, Jezus Messias, zijn voeten weer gaat zetten in dat land en daar in Jeruzalem, hoe beter. Want dat zal uiteindelijk pas de echte vrede in de wereld brengen. En als je dat als eenvoudig gelovige beseft, dat het komt goed uiteindelijk. Het gaat door de diepte heen, maar het komt goed.
En je gaat het ook realiseren en het is dus mijn plekje in dat grote geheel om te bidden, om de scheppen van hemel en aarde en Jezus te smeken om om dat proces te versnellen, ook om de machten van het kwaad te beteugelen, want het is natuurlijk afgrijzelijk. Die demonische slagorde, je hebt het met Hamas kunnen zien, je hebt het met Hezbollah kunnen zien. We hebben er iets van geproefd in het Hitlerrijk. Verschrikkelijk. En de wreetheid en de ellende, dus dat je bidt om dat hij tot zijn doel mag komen, zo spoedig mogelijk. En dat je dus zelf ook weet...
Ja, ik zei wel eens dat je Jezus kent, de Vredevorst. We gaan naar kerst. Hij is de Vredevorst. Gij kunt gebieden de vrede op aard en in mijn ziel. En als je dus aan hem zo je toevertrouwt, ook te midden van deze woelingen van de eindheid, dan ben je veilig in het heetst van de strijd en op weg naar een fantastische toekomst. Eerst Wanneer je je ogen mag opslaan in de eeuwigheid als je tenslotte sterft. Om met hem te zijn en met de engelen en met al die verlosten die ons zijn voorgegaan. Maar niet alleen dat, dat je op weg bent naar die grote toekomst. Ook naar de vernieuwing van je lichaam.
Dat dit alles je niet angstig en zenuwachtig maakt, maar dat je de stap naar Jezus zet en gewoon tegen hem vertelt hoe je je voelt. En dan ervaart hoe er een soort ontspanning en rust in je komt. En je weet het komt goed. Fantastisch als je dat werkelijk zo persoonlijk mag ervaren.
[00:34:32] Speaker A: Zullen we daar voor binnen?
[00:34:34] Speaker B: Vader in de hemel, we danken u dat we mogen weten dat dit uw wereld is, uw schepping, uw heelal, uw planeetaarde, uw volk Israël. Uw kerk en dat u ons, ieder van ons, mij persoonlijk geschapen hebt in de schoot van onze moeder als een fijn borduursel, celletje voor celletje, omdat u wilde dat we zouden zijn.
We danken u dat we dat mogen weten. U wilt ons in deze wereld hebben. We zijn heel speciaal in uw ogen en we mogen u ook leren kennen als persoonlijk onze vader. We mogen ook alles wat we verkeerd doen of de angsten die we hebben, We mogen het tegen Jezus vertellen en beseffen hij heeft het al verzoend en weggedragen. En ik ben op weg naar een onvoorstelbaar heerlijke toekomst. Heren wilt u muur rondom uw volk Israël zijn. Nu alle machten daar weer tekeer gaan en steeds meer zich werpen op dat kleine volk dat uw volk is.
Kleine land, uw land, die stad waar uw naam zult toen wonen, Jeruzalem. Heren, wilt u een muur om ze heen zijn, verbidden ook voor de vijanden van Israël. Heren, die soms al van jongs af aan de haat bijgebracht wordt tegen de Joden. Heren, wilt u ze verlossen? Wilt u het bloed van het lam dat gevloeid heeft aan het kruis van Golgotha? Wilt u de kracht daarvan?
doen komen over die wereld van antigoden en antimachten. Zodat, zoals we dat in Iran mogen zien, tallozen tot geloof komen. En in één keer, ja, mogen beseffen, hij heeft het in de hand. En we mogen Israël zegenen.
en hij zal ervoor zorgen dat hij tot zijn doel komt. Heren, wilt u ook het werk van ons bij Christen voor Israël zegenen. Danken u ook voor de prachtige uitzendingen die gebeuren. Ook het commentaar van morgen alweer over van Andrew Tucker en alles wat hij doet.
die ook zo moedig de strijd aanbindt op het gebied van de internationale wetgeving, waar Israël ook iedere keer aan de schanpaal genageld wordt. Heere, geef dat we maar trouw zijn in te doen wat u van ons vraagt, totdat Jezus komt om alle dingen voor eeuwig nieuw te maken. In zijn naam.
[00:37:39] Speaker A: Willem de Glashouwer, dank voor je aankomst naar de studio. En u zei, zou ik bedanken voor het kijken naar deze uitzending van Christen voor Israël. En u kunt betrokken blijven bij ons werk. Ga naar onze website cvi.nl slash actueel. Daar vindt u informatie, allerlei artikelen over de actualiteit. En ook deze uitzendingen vindt u daar weer terug. Nagmas, veel dank voor het kijken en graag tot de volgende keer.