Episode Transcript
[00:00:05] Speaker A: Het is 2025 en Israël is nu al 458 dagen in oorlog. Er is hoop op een Gijselaars deal, maar niks is nog zeker. En ondertussen is er op de westelijke Jordaanhoever, of Judea en Samaria, nog een front geopend. De Palestijnse autoriteit die strijdt daar tegen terreurgroepen. In deze aflevering blikken we terug op het nieuws van de afgelopen weken en kijken we ook vooruit. En dat doen we met Frank van Noord, de directeur van Christen voor Israël. Frank van Noord, welkom.
[00:00:34] Speaker B: Dankjewel.
[00:00:35] Speaker A: 2024 is een heel roerig jaar geweest. 2025 lijkt dat ook te worden. We merken het hier bij Christen voor Israel al, omdat er op dit moment dat we opnemen ook weer demonstranten voor ons de deur staan. Maar ja, een spannend jaar geweest, maar hoe kijk jij vooruit?
[00:00:52] Speaker B: Het is een spannend jaar geweest, maar ik kijk vooruit vooral met de grote verwachtingen van de dingen die er gebeuren, want je ziet zoveel hoopvolle dingen in Israël en rond Israël en rond het Joodse volk gebeuren.
[00:01:07] Speaker A: Ondanks alle pijn, ondanks alle moeite.
[00:01:10] Speaker B: Ook in de eensgezindheid die in het volk ontstaat.
Echt heel bijzonder. Dus ik kijk heel hoopvol uit en verwacht dat de Heere God de grote dingen zal gaan doen.
[00:01:20] Speaker A: Ja, we gaan terugblikken op het nieuws. Want we zijn er met onze reguliere uitzendingen eventjes uit geweest. En er is ook in de afgelopen weken heel veel gebeurd. De oorlog in Gaza die gaat door. Reindeloos zijn er beschietingen over en weer. Er worden ook veel doden gemeld in Gaza. Hoe heb jij dat afgelopen weken gevolgd, die oorlog?
[00:01:38] Speaker B: Ja, intensief. Ik mocht ook twee weken vrij zijn.
Je volgt het nieuws dan toch op de dag en dat doe ik vooral via de Israëlische bronnen, omdat de Nederlandse bronnen eigenlijk nooit weergeven wat er in Israël in het nieuws weerkomt en dan altijd in een bepaald licht gesteld dat ik het lastig vind om dat te volgen. Dus je volgt het Israëlische nieuws? Ik volg het Israëlische nieuws en het Israëlische leger geeft ook heel vaak al aan wat er gaat gebeuren, dus dat er grote dingen gebeuren en dat ze echt bezig zijn om Hamas, zoals ze al gezegd hadden van tevoren, te zorgen dat dat niet meer bestaat als zij straks uit de Gaza weg gaan.
[00:02:22] Speaker A: Nee, een van de aanvallen die ook het IDF ook heeft genoemd van tevoren was op het Kamal Adwan ziekenhuis in Noord-Gaza. Verschillende medewerkers, waaronder ook de directeur, die werden gearresteerd en Israël zegt dat dat ziekenhuis werd gebruikt als terreurpost en als wapenopslag voor Hamas.
En dit soort situaties zoals dit specifieke ziekenhuis, maar dit horen we de afgelopen tijd heel erg vaak, hoe moeten we daar naar kijken? Want de ene partij Israel zegt van dit is de situatie, de andere partij Hamas die zegt wat anders.
[00:02:57] Speaker B: Je moet er vooral naar kijken, beseffen dat het oorlog is. Ik mocht ook in december ons team in Oekraïne bezoeken, daar is het ook oorlog. En in een oorlogssituatie gebeuren er constant gruwelijke dingen.
[00:03:12] Speaker A: Dat is oorlog.
[00:03:12] Speaker B: Dat is oorlog. Dat is Gaza op en top, want daar gebeuren heel veel nare dingen.
Dat ziekenhuis, al twee dagen daarvoor was er in het Israelische nieuws dat ze bezig waren alle patiënten uit dat ziekenhuis te verplaatsen. Omdat ze wisten dat er een grote reur, er zijn ook vele terroristen zijn daar ook geliquideerd in die situatie.
Dus Israël is nog steeds bezig met heel precies werken. Ze zijn niet willekeurig aan het schieten op burgers.
[00:03:52] Speaker A: Maar ze willen echte terreurorganisaties?
[00:03:53] Speaker B: Ze willen echte terreurorganisaties treffen. Er zijn ook weer nieuwe onderzoeken uitgekomen waarin blijkt hoe laag het aantal burgersslachtoffers is.
is wat er is, waarbij het blijft hoe verschrikkelijk het is dat er kinderen, dat er burgers bij om het leven komen. En de oorzaak ligt gewoon, dat moet je beseffen, de oorzaak ligt bij Hamas. Als vandaag de gegijzelden allemaal vrijkomen, is morgen de oorlog over.
[00:04:24] Speaker A: En die 100 gegeizelden die zitten nog steeds in Gaza. De afgelopen dagen gaat het heel vaak over de geizelaarsdeal. Dat hebben we in de laatste uitzending 2024 hebben we het daar ook over gehad. Die deal is er nog steeds niet, maar hij lijkt wel steeds dichterbij te komen. Want David Barnea, dat is de directeur van de Mossad, die is nu naar Qatar gereisd vandaag.
Hamas die heeft een lijst met namen vrijgegeven, 34 namen van geiselaars, waarvan dan Israel ook weer zegt ja maar dat was een oude lijst.
[00:04:53] Speaker B: Ja dat is een oude lijst, de lijst is ook niet door Hamas vrijgekomen, hij is via journalisten, dus het is onduidelijk hoe die lijst vrij is gekomen. Het is ook niet de garantie dat die 34 mensen dus nog in leven zijn. Maar het is wel de hoop en het gebed dat dat zo is.
Het enige wat iedereen hoopt is dat die gijzelaars vrijkomen.
[00:05:15] Speaker A: Zo snel mogelijk.
[00:05:16] Speaker B: Ja, zo snel mogelijk. Je moet wel beseffen dat voor ieder onschuldige burger die straks wordt vrijgelaten komen een aantal terroristen uit Israëlische gevangenissen vrij.
[00:05:27] Speaker A: Dat is die zogenaamde beruchte uitruil.
[00:05:29] Speaker B: Dat is zo'n deal, uitruil, waar ik altijd weer aanhaal wat Lea, de moeder van Hadar Goldien. Hadar Goldien zei met terroristen moet je niet onderhandelen. Het is natuurlijk van de gekken om de vrijlating van gijzelaars terroristen vrij te laten. Aan de andere kant dit zo graag willen we dat die gijzelen vrij gaan.
[00:05:51] Speaker A: Nu heeft Hamas dit weekend nieuwe beelden vrijgegeven. Videobeelden van een van de gijzelaars, Lyrie Albach. Waarom doen ze dat?
[00:05:59] Speaker B: Het is zo emotioneel beschadigen natuurlijk. Houders hebben ook... Hoe bedoel je dat?
Nou, zijn ouders hebben ook gezegd dat ze haar niet herkennen.
Dat ze echt geschokt zijn dat ze een zwaar psychisch patiënt is geworden. Wat ook volledig voorstelbaar is. Haar foto was al eerder vrijgegeven. Als je dacht, die ziet er echt niet meer uit. Maar ze zetten daarmee psychologische druk. Het eerste wat de familie zou groepen is de oproep aan de regering om te zorgen dat de grijzelaars vrij komen.
[00:06:33] Speaker A: Ja, want je ziet het leed.
[00:06:35] Speaker B: Ze zien het leten. Daarmee proberen ze natuurlijk de schuld weer bij Israël te leggen, maar de schuld ligt. Ze tonen hetzelfde, de schuld ligt bij Hamas.
[00:06:47] Speaker A: Nu vanuit Israël, zeker ook sinds die beelden zijn vrijgekomen, klinkt er ook kritiek op een gedeeltelijke deal. Er wordt gezegd van ja, maar de regering die houdt het deal af. Wat zijn de afwegingen eigenlijk in dit onderwerp?
[00:07:05] Speaker B: Jaren geleden is één soldaat, één gegeizelde uit Gaza vrijgekomen, Kilat Jalit. Er zijn heel veel terroristen vrijgelaten, waaronder Sinwar, die dit hele gebeuren wat nu speelt heeft opgezet. Dus het risico met het vrijlaten van terroristen is groot. De regering is daar heel nauwkeurig en heel zorgvuldig en heel voorzichtig in.
Dat is één. En de tweede, vanuit de emotionele betrokkenheid is het enige wat je wil. Dus die onderhandelingen mogen niet vanuit de emotie gebeuren. Want als je ze vanuit de emotie gaat voeren, dan geef je alles toe. En dat kan niet gebeuren.
[00:07:49] Speaker A: Dat is het dilemma waar Israël voor staat.
[00:07:50] Speaker B: Dat is het dilemma waar dus ook in Israël om gestreden wordt. Maar er is niemand in Israël Iedereen die in Israël spreekt altijd heeft het over dat de gijzelaars vrij mochten komen als op een trouwerij.
Er gaat een toespraak komen. Het eerste wat ze zeggen, voordat de toeschakel ging, dat de gijzelaars vrij mogen komen. Het leeft in Israël, zo diep leeft dat.
[00:08:11] Speaker A: Ja, in Israël ook binnen de Joodse gemeenschap.
[00:08:14] Speaker B: Absoluut.
[00:08:15] Speaker A: Trump, die wordt binnenkort beëdigd als nieuwe president van de Verenigde Staten. Gaat dat verschil maken in het Midden-Oosten, in de hele oorlog die daar gaande is, maar ook die onderhandelingen over de gegijzelden?
[00:08:28] Speaker B: Hij heeft steeds gezegd dat hij hoopte dat er voor die tijd al een deal zou zijn.
[00:08:32] Speaker A: Nou, hoopte. Hij zei van anders breekt de hel los.
[00:08:35] Speaker B: Ja, precies. Dus hij is een dealmaker.
Bij Esbola kwam ineens ook een deal. Hij roepte het ook voor Oekraïne en Rusland. Ik ben geen politieke expert, maar als dealmaker zet hij zich wel neer en is wel te hopen dat er wat gebeurt. Misschien is dit wel de Ook het stukje wat nodig is om die druk er hoger op te krijgen, dat hoop ik.
[00:09:01] Speaker A: Nou ja, dat bestand in Libanon, als we van het zuiden naar het noorden gaan, dat lijkt de afgelopen weken stand te houden. Ben je daar optimistisch over?
[00:09:09] Speaker B: Nee, ik ben niet optimistisch, omdat het heel kwetsbaar is en een van de deals in het bestand is dat Hezbollah zich zou terugtrekken uit die Die zone waar ze al niet in hadden mogen zijn. Een beetje een soort van bufferzone. En dat is niet aan het gebeuren. Nou is het politiek nogal weer interessant want er zijn ook verkiezingen in Libanon.
waarin Iran alles probeert om zijn invloed uit te oefenen. Je hoopt echt dat het vrije verkiezingen zullen zijn, want het is inmiddels al lang bekend dat de Libanese bevolking ook spuugzat is dat Hezbollah daar zit. Dus als het vrije verkiezingen zijn heb ik goede hoop dat Hezbollah ook echt...
[00:09:51] Speaker A: Maar vooralsnog ben je niet heel optimistisch?
[00:09:53] Speaker B: Nee, het is de lange arm van Iran en Iran is echt een gevaarlijke tegenstander.
[00:10:01] Speaker A: Al Jazeera werd in de tijd verboden door Israël.
[00:10:05] Speaker B: De wereld was te klein.
[00:10:07] Speaker A: Afgelopen woensdag in januari werd Al Jazeera tijdelijk verboden door de Palestijnse autoriteit. Wat is daar aan de hand?
[00:10:15] Speaker B: Al Jazeera wordt door meerdere landen, Saudi-Arabië ook, Jordanië, wordt het gezien als een stimulator van terreur. Dus dat ze te pro terreur zijn. Dat is ook iets wat wij in Nederland zien waar mensen de berichtgeving van Al Jazeera als de waarheid nemen en dus helemaal fel anti-Israël worden omdat ze daar gewoon niet de waarheid wordt.
[00:10:45] Speaker A: Nee, maar zelfs de Palestijnse autoriteiten.
[00:10:48] Speaker B: Die zien dat dus ook. Dus vanuit de Arabische wereld zijn ze veel minder kritischer op dat Israël Al Jazeera verboden heeft dan vanuit vanuit het westen.
[00:11:01] Speaker A: Ja, nu is het interessant dat, ik heb het in de introductie al eventjes genoemd, dat het ook rommelt op de westelijke Jordaanhoever, Judea en Samaria noemen we dat gebied, de Palestijnse autoriteit dus De Palestijnse regering die het daarvoor het zeg heeft, die is slaags geraakt sinds begin december met jihadistische groeperingen in Jenin. Dat is een beetje in Noord-Samaria. Sinds begin van december dus belegerd de PA het kamp, het vluchtelingenkamp in Jenin en daar hebben ze het water en elektriciteit afgesloten voor het grootste deel van de bewoners in een poging om orde te herstellen, daar rust en vrede te herstellen.
Hoe moeten we die actie van de PA, de Palestijnse Autoriteit, hoe moeten we dat duiden?
[00:11:47] Speaker B: Nou, de zorg die Israël heeft, want Israël is natuurlijk al heel lang bezig, het Israëlische leger, in dat gebied om de terroristen uit te schakelen.
dat die zorg terecht is en dat ook de Palestijnse autoriteiten dat ziet.
[00:12:05] Speaker A: Dat lijkt me ook wel een goede beweging.
[00:12:09] Speaker B: Israël probeert ook altijd partners te vinden met wie ze kunnen spreken. Van ouds was dat de Palestijnse autoriteit. Als zij dit soort dingen gaan doen dan komen ze in ieder geval weer dichter bij elkaar.
[00:12:24] Speaker A: Er zijn een aantal analisten die zeggen van nou maar dat doet de Palestijnse autoriteiten om een beetje indruk te maken op Trump die binnenkort dan president wordt en om te laten zien dat ze echt een vredespartner zijn voor een mogelijke twee-staten oplossing.
[00:12:37] Speaker B: Nou, dat is dus hun idee. Ik vind het wel een heftige manier dan om goede vriendjes met Trump te worden, om mensen van water en brood en elektrisch af te sluiten. Overigens toen Israël dat deed, dan haalde het grote persberichten. Dit moet je zoeken in de Nederlandse pers. Dat is ook weer kenmerkend.
[00:13:01] Speaker A: Ja, laatste nieuwsbericht wat ik wil bespreken. Het is wat vandaag gebeurde. Vanochtend vond er een terreuraanslag plaats in Alfunduk. Dat is een Arabisch stadje vlakbij Kedwim in Samaria. En wat er tot nu toe van bekend is, is dat er in ieder geval drie doden zijn en acht gewonden.
Jij hebt het nieuws ook meegekregen, wat waren je gedachten?
[00:13:23] Speaker B: Ja, weer in Samaria. De bewoners, de Joodse bewoners van Judea en Samaria voelen zich altijd niet veilig. Dat is ook mede de reden dat er ook bewoners bewapend zijn geworden door het Israelische leger.
[00:13:40] Speaker A: Ja, om zichzelf te bededigen.
[00:13:41] Speaker B: Het is ook niet veilig, omdat er dus die terreurcellen, die zijn groot vertegenwoordigd ook daar.
Het is een grotere incident, aanslag. Er zijn veel, de laatste tijd, veel aanslagen geweest in Judea en Samaria. Het is voor die bevolking echt zwaar om daar te zijn. En dat is ook waarom Israël dus echt bezig is om die terreur, en nu dus ook gelukkig de Palestijnse autoriteit, om die terreur daar te stoppen.
[00:14:13] Speaker A: Uit te schakelen, ja. Ja, we noemden het net al aan het begin. 2024 is voor Israël een heel heftig jaar geweest, ook voor de Joodse gemeenschap in ons land. 2025 is nu begonnen.
Vertel eens, want hoe ga jij het nieuwe jaar in?
[00:14:30] Speaker B: We gaan met Christopher Israël, wat ik al begon te zeggen, hoopvol het nieuwe jaar in. Het heeft ook mee te maken dat we juist door de nood heen, zeggen we als nood leert bidden, Dat is zeker waar. Het is eigenlijk een zwaktebot van ons mensen dat we de nood nodig hebben om God te zoeken, maar je weet ook dat God zich altijd laat vinden en er is heel veel aan de hand. We zijn wat voorzichtiger geworden bij Christus Christus om met goede plannen te maken, want we hebben juist in de laatste jaren zo vaak gezien dat we grote plannen hadden.
[00:15:06] Speaker A: Het loopt altijd anders.
[00:15:08] Speaker B: Anders liepen. Aan de andere kant willen we heel erg investeren in het werk wat we doen. Onze achterban is ook heel trouw naar ons geweest, dus we hebben ook echt de middelen om ons werk door te zetten en uit te breiden. We focussen ons echt op die nieuwsvoorzieningen, met de uitzending die we nu hebben, maar ook met onze website. We kijken naar grotere dingen daarin. We willen echt ons achterman blijven ontmoeten, dus we gaan door met onze activiteiten. En we zijn druk bezig om een mooie zomertentoonstelling te gaan houden.
[00:15:40] Speaker A: Dus op allerlei gebieden eigenlijk, educatie, educatie, educatie. Wat vind jij dat de kerk in het komende jaar moet gaan doen als het over Israël gaat?
[00:15:49] Speaker B: Ja, dat is ook een mooie vraag. De kerken, ja. Het gebed voor Israël moeten we intensiveren. Want wat er gebeurt als je bidt, is dat als je voor iets intensief bidt, dan gaat God je ook gebruiken. En hoe, dat is heel verschillend. Soms is dat praktisch, soms is dat helemaal niet praktisch. Maar als de kerk voor Israël gaat bidden, dan zal God... Dan gaat wat gebeuren.
dan gaat de kerk ook weer die liefde voor Israël voelen. En helaas hebben we juist de laatste paar jaar ook vanuit verschillende kerkgenootschappen gezien dat daar een stukje bekoeling van de liefde is gekomen. Maar we zien dat er in de gemeentes zoveel mensen zijn die het ook gaan zien.
[00:16:33] Speaker A: Maar goed, niks menselijks is ons christenen vreemd en net zo goed als buiten de kerk is er binnen de kerk heel veel discussie, heel veel verdeeldheid rondom dat onderwerp Israël. Hoe kunnen we als christenen samen de eenheid blijven zoeken?
[00:16:48] Speaker B: In de eerste plaats om te bidden voor Israël, bidden voor Gaza, voor de situatie daar, voor de uitkomst van de Heer. Dat is het allereerste wat we samen kunnen doen.
Politiek is niet aan de orde in gebed, maar wel Godstrouw. Godstrouw aan Israël, Godstrouw aan zijn verbond. God herinneren aan zijn belofte. En ook God bidden of die uitkomst wilt geven in de benauwdheid. En ik denk echt dat we dat samen kunnen doen. Gebed is niet iets politieks. Gebed is iets wat op de Bijbel gebaseerd is. Dus als we ons baseren in ons gebed op de Bijbel, Dan komen we ook, dan moeten we dat als christenen samen kunnen doen.
[00:17:33] Speaker A: Dan kan dat samen inderdaad. Wat je ook denkt van de hele politieke situatie.
[00:17:36] Speaker B: Precies. Precies. Of je nou voor Nathan Yahoo bent, of voor Bennet, of voor Yair Lapid.
[00:17:43] Speaker A: Of helemaal voor niemand, dat kan ook.
[00:17:46] Speaker B: Je kan wel zeggen, God herinneren aan zijn trouw. En vanuit hier gezegd ook van het feit dat het zo draait om dat gebied, om dat stukje land tussen de Middellandse Zee en de Jordaan en uiteindelijk om Jeruzalem, geeft wel aan dat er in de geestelijke gewesten een hoop aan de hand is. En dat betekent dat er strijd is in de hemelse gewesten en dat we die strijd moeten voeren.
[00:18:13] Speaker A: Ja, is dat ook iets wat de kijkers thuis kunnen doen? Of wat kunnen we doen eigenlijk?
[00:18:19] Speaker B: Nou, in de eerste plaats dus bidden. Tweede plaats is je mond open doen. De tijd dat je niet meer opstaat voor Israël, die is voorbij. Het is gevaarlijk om nu niet meer je te uiten. Juist ook als het lastig is. Je hoeft het niet allemaal te weten. Op het moment dat Israël weer van alles de schuld krijgt, kan je daar al door te zeggen dat jij als christen ook achter Israël staat.
En dat je ook niet alles weet. Je hoeft niet alles te weten, maar dat je wel weet.
dat er een regering zit en een volk is die probeert voor rechtvaardigheid te strijden, spreek je je al uit. Dus het kan heel klein zijn. Je hoeft niet een felle discussie te voeren. Je hoeft ook niet alle argumenten te hebben. En trouwens, degene die tegen Israël zijn, hebben vaak ook niet zoveel argumenten.
[00:19:13] Speaker A: Dus gewoon zeggen, ik sta achter Israël.
[00:19:15] Speaker B: En ik bid voor Israël. Ik sta achter Israël omdat God trouw is aan zijn beloften.
[00:19:21] Speaker A: Waarvoor kunnen we bidden? Je zegt primair moeten we bidden. Moet je dan ook bidden voor de vijanden van Israël?
[00:19:27] Speaker B: Zeker. Ik bid elke dag of God de vijanden van Israël wil bekeren. Of hij hen wil bereiken. Maar ook voor alle slachtoffers kan je altijd bidden of God hen wilt vertroosten. En of God daar wil zijn. Kijk, wij hebben juist als christen geleerd dat we onze vijanden lief moeten hebben. Dat klinkt altijd heel goedkoop.
En ik heb zelf mogen leren dat liefhebben is echt niet dat je ze dan aardig gaat vinden.
[00:19:54] Speaker A: Dat je met ze moet knuffelen.
[00:19:55] Speaker B: Dat je met knuffelen, maar wel dat je het goede voor hen zoekt. Het goede voor iemand zoeken kan je altijd ook voor de vijanden van Israël. Maar dat is in het geval van haat tegen Israël, is dat het gebed om bekering.
Ja. Ja, dus dat doe ik ook. Ik denk dat we ook allemaal mogen bidden dat de oorlog op mag houden.
En natuurlijk, dat kan je weer politiek maken, ja maar je wilt toch dat Hamas uitgeschakeld wordt, maar dat de oorlog, oorlog is iets wat niet goed is, wat je kan ophouden, je kan bidden om de vrede. En dat als je dat doet vanuit de Bijbelse belofte, de bid voor de vrede van Jeruzalem, zegt Psalm 122. Daar bidden we voor.
[00:20:38] Speaker A: Ja, één laatste vraag Frank, want wij hebben het net aan het begin van de uitzending genoemd. Er staan op dit moment demonstranten voor de deur en ik hoor heel vaag in de verte nog mensen schreeuwen.
Tegelijkertijd zeg je van wij hebben een boodschap van hoop voor Israël. Wat is die hoop dan? Kun je dat beschrijven?
[00:21:00] Speaker B: Nou, ten eerste de hoop is dat ze snel weg zijn en de politie doet dat ook, dat is altijd in een paar uur gedaan, dus we zijn er niet bang van en we laten ons daar niet door afleiden. Maar de hoop is juist als je met de goede dingen bezig bent, ik denk dat mensen dat ook als christen in hun eigen leven ervaren, als je met de goede dingen bezig bent dan komt er tegenstand, dan gaat het niet van een leie dakje. Er komt nu veel tegenstand, dat betekent dat we met de goede dingen bezig zijn.
Dat betekent dat we kritisch moeten zijn, doen we de goede dingen. Dat mag je altijd. Dat kan ook je soms wat scherper moeten neerzetten. We zijn met de goede dingen bezig en dat betekent ook dat het heftig is, maar dat het ook een hele blije uitkomst is, namelijk dat de Messias van Israël zal verschijnen, zijn voeten zullen staan op de olijfberg.
Hij zal tot zijn volk komen en hij zal zijn volk ontmoeten.
[00:21:57] Speaker A: Dat is waar we naar uitkijken.
[00:21:59] Speaker B: Hij brengt zijn volk terug. God brengt zijn volk terug niet omdat hij het zo nodig vindt dat ze daar in het land wonen. Ook, maar uiteindelijk omdat hij hen daar wil ontmoeten.
[00:22:10] Speaker A: Jij gaat een gedeelte uit de Bijbel lezen. Welke stuk is dat?
[00:22:13] Speaker B: Ik ga lezen Psalm 46. Kijk, Christopher Israels is in 1980 begonnen, het is 2025, dus we bestaan 45 jaar. En ik heb ook in de weekopening psalm 46 gelezen. Van de joden mogen leren, die lezen vaker op hun verjaardag de psalm van hun verjaardag, maar dat doen ze op de goede manier.
Dus bij je geboorte lees je dus psalm 1, als je 1 wordt lees je psalm 2 en religieuze joden lezen die psalm ook elke dag.
[00:22:48] Speaker A: Oké, want wij zijn nu als Christen voor Israël het 46e levensjaar ingegaan.
[00:22:52] Speaker B: Precies, dus daarom lees ik psalm 46 en ik denk dat dat echt ook is de psalm die voor dit jaar is. Daar zit alles in van de hoop, van Gods aanwezigheid, van de toevlucht die God wil zijn. En dit was ook nog de psalm van de reformatie van Maarten Luther. Het is een psalm van de trouw van God.
Ik lees hem voor. Een lied op Alamod voor de koorleider van de zonen van Korach. God is ons een toevlucht en vesting. Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden. Daarom zullen wij niet bevreesd zijn, al veranderde de aarde van plaats en werden de bergen verzet naar het hart van de zeeën. Laat haar water bruisen, laat het schuimen, laat de bergen beven door haar onstuimigheid.
De beekjes van de rivier verblijden de stad van God, het heiligdoem, de woningen van de Allerhoogste. God is in haar midden, zij zal niet wankelen. God zal haar helpen bij het aanbreken van de morgen. De heidenvolken tierden, de koninkrijken wankelden, hij liet zijn stem horen, de aarde smolt weg.
De Heer van de legermacht is met ons. De God van Jacob is voor ons een veilige vesting. Kom, zie de daden van de Heer, die verwoestingen op de aarde aanricht, die de oorlogen doet ophouden tot aan het einde der aarde, de boogs breekt en de speer in stukken slaat, de wagens met vuur verbrand. Geef het op en weet dat ik God ben.
Ik zal geroemd worden onder de heidenvolken. Ik zal geroemd worden op de aarde. De Heer van de legermachten is met ons. De God van Jacob is voor ons een veilige vesting. Dat God om zijn volk is, dat hij om de stad van God, om Jeruzalem is. En dat hij, dat ze ook, het is een profetische psalm die spreekt van die vrede. Maar ook dat hij in die nood aanwezig is.
[00:25:02] Speaker A: Zullen we bidden?
[00:25:06] Speaker B: Warm hartige Vader in de hemel, we danken u dat we dit nieuwe jaar ook weer samen mogen komen. Samen om bezig te zijn met de dingen van u. Bezig te zijn met uw volk, met uw volk Israël. Heren wat u terugbrengt in het land. De bergen van Samaria en de bergen van Judea. Heren in het laagland, in de woestijn.
In het noorden in Galilea heren, overal plant u hen en doet u hen daar veilig wonen. We danken u heren dat u hen ook al die jaren beschermd hebt en bewaard hebt. En dat u ook in deze oorlog die al zo lang duurt aanwezig bent. Heren we zien het leed. Het blijft op ons netvlies hangen, ook de beelden nu weer heren van Een meisje Lyrie die al zo lang gevangen zit, die onherkenbaar is zelfs voor haar ouders. Heren, wees aanwezig bij de gegijzelden. Wees aanwezig bij hen die treuren, die zoveel leed hebben te dragen, die zoveel trauma's hebben opgelopen. Wilt u de strijd voeren? Wilt u de overwinning geven?
We bidden, Heer, of u toch wilt geven dat de gegeiselden vrij mogen komen, dat het land in vrede mag zijn, dat de Joden van over de wereld terug mogen keren naar het land. Heer, geef wijsheid aan de regering, premier Netanjahu, aan de generale Staff, generaal Halevi en alle anderen. Heer, geef wijsheid in alle beslissingen die soldaten moeten nemen.
Wees aanwezig. Bidde Heer voor de vijanden van Israël, dat u hen wilt verstrooien, bovenal dat u hun harten wilt bekeren. Heer, u kunt wonderen doen. U heeft ook in het verleden, ook in de Bijbelse tijd, heeft u soms de harten van de vijanden veranderd. Heer, en zo bidden we dat die tijd mag komen dat ook de heidenvolken in Israël u zullen dienen en u zullen aanbidden.
We bidden heer voor onze christelijke Arabische vrienden, de Palestijnse vrienden, heren die u ook kennen en die een getuige willen zijn van u in het land. Geef dat ze dat met een oprecht hart mogen doen en wilt u hun werk zegenen als ze ook uw volk zegenen. Heren, we bidden voor het werk van Christen voor Israël, het werk van het Israël Productencentrum, ook in internationale werk. Wilt u erin aanwezig zijn?
Wilt u ons geven dat we daarin de Heren Jezus mogen volgen, dat wij Hem zullen dienen. Heer, geef dat we niet op een voetstuk zullen gaan staan, maar dat we nederig van hart en zacht moedig mogen zijn, dicht bij u mogen blijven. Zegen het werk van ons team in Oekraïne, heren waar de oorlog al zo lang duurt. Heren, wilt u hen vertroosten, wilt u hen bemoedigen, wilt u hen gebruiken tot zegen.
Heer, we leggen alles in uw hand. We vragen zoveel, maar u geeft zoveel meer. U geeft ons vergeving van onze zonden. U geeft ons het nieuwe leven. U belooft ons een heerlijke toekomst, een toekomst van hoop. En we bidden dat die mag komen. Wilt u de volgende stap in uw plan zetten, in de bevrijding van Jeruzalem, in de vrede van deze wereld? Wilt u de Messias zenden, zoals u gezegd hebt?
En zo bidden we dat. Kom Herre Jezus, ja kom spoedig. Amen.
[00:28:54] Speaker A: Frank van Noord, dankjewel. En u thuis ook, bedankt voor het kijken naar deze uitzending van Christen voor Israël. En u kunt op de hoogte blijven over het nieuws. Ga naar onze website cvi.nl slash actueel voor actuele informatie voor allerlei nieuws en achtergronden en ook voor deze uitzendingen. Nogmaals, dank voor het kijken en graag tot de volgende keer.